En aquest document s’analitza l'ecosistema fintech català, amb un enfoc en les empreses de tecnologia financera que faciliten crèdit al teixit empresarial. El document ofereix una visió sobre l'impacte del fintech en la disponibilitat de finançament alternatiu per a petites i mitjanes empreses, especialment en un context de restricció de crèdit bancari des de la crisi de 2008. Les plataformes es classifiquen segons els tipus de solució financera que ofereixen, com ara el crowdlending, l’equity crowdfunding, el finançament de circulant i el finançament basat en ingressos. A més, s'aborden algunes tendències i desafiaments clau per al sector i el paper de Catalunya com a centre emergent en el sector fintech europeu. Finalment, l'informe intenta quantificar l'impacte econòmic d'aquestes fintechs, destacant-ne la generació d'ocupació i l'aportació al PIB català.
Abstract En aquest document s’analitza l'ecosistema fintech català, amb un enfoc en les empreses de tecnologia financera que faciliten crèdit al teixit empresarial. [...]
Entre les diferents possibilitats que tenen les empreses a l’hora de finançar-se, l’anomenat finançament alternatiu cobreix una àmplia varietat d’instruments que ofereixen opcions diferents al finançament tradicional bancari i al que ofereixen els mercats de capitals.
Un subgrup del finançament alternatiu que té una importancia creixent és el de les plataformes de fintech, aquelles que, mitjançant l’ús de la tecnología i de nous models de negoci, ofereixen fòrmules innovadores per al finançament de petites i mitjanes empreses.
Aquest sector del fintech té participants que financen diferents necessitats de les empreses catalanes. Alguns d’ells tenen presència física a Catalunya, i d’altres tenen la seu fora del país però tots ells tenen la capacitat de poder finançar a empreses que tenen el seu àmbit d’actuació a Catalunya.
El document recollirà les diferents tipologies de fintech que existeixen en l’àmbit del finançament alternatiu per a les empreses catalanes i quins són els seus principals actors. Per a la redacció del document i de les principals conclusions que se n’extreguin es faran servir les següents fonts d’informació:
-Entrevistes en profunditat amb alguns dels principals actors de fintech (CEOs, Country Managers i directors d’inversió de diferents tipologies de plataformes fintech, com crowdlending per a empreses, crowdfunding immobiliari, invoice trading o plataformes de revenue-based finance, entre altres).
-Part de les dades recollides en el Baròmetre Empresarial de Fintech i Finançament Alternatiu, que elabora anualment l’Institut d’Estudis Financers (IEF) en col·laboració amb la consultoria financera Altria Corpo, i que entrevista a empreses, entitats financeres i proveïdors de finançament alternatiu sobre diferents aspectes conjunturals, però amb especial èmfasi sobre el fintech, el seu grau de coneixement i utilització, així com avantatges i dificultats d’aquestes fòrmules de finançament per a les empreses.
-Mapa del sector dels serveis financers publicat per la Generalitat de Catalunya el febrer de 2024, que dóna algunes dades i xifres rellevants sobre les fintech i les plataformes de finançament empresarial de base tecnológica.
Mitjançant les entrevistes, la recolida de dades i el repàs de diferents informes i articles sobre el tema, així com pel coneixement que l’autor té d’aquest sector, es farà balanç de la situació actual i de les perspectives que el mateix té per als propers anys, per tal de valorar de quina manera aquests instruments poden ser una solució financera per a les empreses catalanes.
Autor: Eloi Noya Espinazo, Director d’Innovació i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Financers (IEF)
Abstract Entre les diferents possibilitats que tenen les empreses a l’hora de finançar-se, l’anomenat finançament alternatiu cobreix una àmplia varietat [...]