Títol de la Comunicació: Punt d’equilibri entre la riquesa que aporta el turisme a una destinació i els costos que representa acollir turistes
Autors: Josep-Francesc Valls, Director càtedra Retail, Turisme i Serveis BSM-UPF; Martí Sabrià, director Fundació Jordi Comas Matamala
Justificació del seu interès: Per una banda, el sector es queixa de què no troba empleats i treballadors. Per una altra, els episodis del canvi climàtic malmeten nombrosos indrets de la costa catalana, alguns dels quals ja no es recuperen. Per una altra, la rendibilitat dels negocis, tot i ser mantinguda, es mostra inferior a altres sectors. Malgrat això, el gaudi del territori i del patrimoni per part dels natius i dels que venen a visitar-lo segueix sent una oportunitat de mantenir i millorar el que és propi i a la vegada una font de riquesa, d’empreses i de llocs de treballs important, en la mesura que lluny de malmetre el territori i el patrimoni l’enriqueixi.
Objectius: La pregunta de recerca és si existeix un punt d’equilibri entre la riquesa aportada pel turisme a una destinació i els costos econòmics, socials, mediambientals i altres que representen acollir turistes en aquest moment en el qual avença el canvi climàtic. Si aquest punt d’equilibri és identificable, la transició cap a un turisme verd i digital hauria de ser ràpida o espaiar-la en el temps.
Per assolir aquest objectiu es planteja realitzar un seguit de dinàmiques de grup amb empresaris de l’hostaleria i del sector de l’acollida, així com amb experts en planificació turística.
Resultats i conclusions assolides: Es pretén obtenir dues respostes. La primera és on es troba el punt d’equilibri entre els ingressos reals que genera la gestió del turisme i les depeses de tota mena que significa La segona, davant la resposta afirmativa de l’anterior conclusió, com es realitza la transició i a quin ritme.
Published on 11/06/24
Submitted on 06/06/24
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?