A l'Informe de Riesgos Globales del Foro Económico Mundial de 2023 les primeres posicions de riscos a llarg termini les ocupen riscos ambientals i, en concret, els dos primers estan vinculats a la incapacitat d'avançar en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.
Molts dels impactes vinculats al canvi climàtic estan estretament vinculats a l’aigua. L’aigua i la biodiversitat figuren com a primera prioritat en els Plans Nacionals d’Adaptació. Per a combatre els impactes del canvi climàtic la Unió Europea posa l’accent sobre la necessitat d’afavorir la preservació de la biodiversitat i la integritat dels ecosistemes naturals. Línies incorporades també als objectius del Marc Estratègic de Referència d’Adaptació al Canvi Climàtic per a l’horitzó 2030 de la Generalitat de Catalunya.
Com a empresa enfocada a un model de negoci regeneratiu, a Agbar treballem en la millora de la salut del planeta. La interdependència entre els ecosistemes naturals, l’aigua, l’aire o la biodiversitat i el benestar de les persones requereix de la perspectiva en sostenibilitat a l’àmbit empresarial.
L’estratègia a Agbar per protegir la salut del planeta abasta iniciatives i solucions d'adaptació al canvi climàtic, regeneració de l’aigua, i preservació del recurs i dels ecosistemes naturals.
Incorporem serveis i mesures que contribueixin activament a la salut dels sistemes naturals i a la salut de les persones. No es tracta només de proporcionar aigua potable a la ciutadania, sinó també de regenerar i protegir el recurs hídric en benefici de la comunitat en conjunt. Per això utilitzem tecnologies innovadores i pràctiques sostenibles per gestionar l'aigua de manera eficient i responsablement, assegurant la seva disponibilitat a llarg termini i reduint el seu impacte ambiental com a beneficis tangibles.
Des de 2015 Agbar treballa per integrar els ecosistemes a la seva activitat, tant en l'àmbit urbà com en espais d'interès natural, amb solucions basades i inspirades en la natura.
Una d'aquestes línies és la de naturalitzar les instal·lacions que gestiona, de manera que s'integrin completament al seu entorn natural i n'afavoreixin les funcions ecològiques i la biodiversitat local, fent-les unes infraestructures més verdes.
Un bon exemple d'això és el mesurament de la petjada ecològica d'aquelles instal·lacions que es troben a zones sensibles i la implantació de plans d'acció de biodiversitat.
També s’ha eliminat l'ús de fitosanitaris de totes les infraestructures i s’han posat en marxa protocols d'actuació per lluitar contra les espècies exòtiques invasores, a través d'eines com “BIObserva STOP-invasores”. Gràcies a aquesta tècnica, des d'Agbar es realitza el control de 36 espècies de flora invasora a les seves instal·lacions i se'n fa un seguiment al llarg dels anys.
Aquestes solucions basades en la natura, segons la Comissió Europea, són aquelles que resulten “rendibles i proporcionen simultàniament beneficis ambientals, socials i econòmics, a més d'ajudar a crear resiliència afavorint la biodiversitat”
Catalunya forma part d’un dels 34 territoris amb més biodiversitat del planeta, l’adaptació al canvi climàtica és la mesura més tangible per una preservació del medi natural que contribueixi no només a la salut del planeta sinó també al benestar de les persones.
Published on 09/10/24
Submitted on 27/06/24
Licence: CC BY-NC-SA license