Una estimació de l’impacte de l’automatització al mercat laboral català
Els avenços recents en tecnologies sensorials, majors capacitats de processament i el desenvolupament del big data i la intel•ligència artificial (englobats en l’anomenada quarta revolució industrial) han eixamplat el potencial automatitzador de la tecnologia a tasques no repetitives que, fins fa poc, eren del domini exclusiu de les persones. En aquest article, analitzem l’impacte potencial de la quarta revolució industrial sobre el mercat laboral català. A partir de la metodologia de Frey i Osborne (2013), estimem que entre un 35% i un 47% dels treballadors de l’economia catalana actualment tenen una professió amb risc d’automatització elevat.
Paraules clau: mercat laboral, automatització, quarta revolució industrial.
El progrés tecnològic ha afectat dramàticament l’estructura del mercat laboral i el mapa de professions al llarg de tota la història. Per exemple, a la primera revolució industrial (1770-1840), la introducció de la màquina de vapor i l’automatització dels processos de teixit i filat van canviar dràsticament l’organització del treball al sector tèxtil i van provocar el declivi de la seva professió dominant: l’artesà. Unes dècades més tard, amb la segona revolució industrial (1870-1920), el desenvolupament de l’electricitat i la seva implementació a l’enllumenat públic van comportar la desaparició d’altres professions, com la de fanaler, que era la persona que, cada vespre i cada alba, s’encarregava d’encendre i apagar, un per un, els fanals de gas que il·luminaven els carrers de les ciutats.
Aquesta relació entre el desenvolupament tecnològic i la desaparició de professions va fer que els economistes encunyessin el terme «atur tecnològic», en referència a «l’atur provocat per un descobriment de maneres d’economitzar l’ús del treball més ràpid que la taxa amb la que trobem noves funcions pels treballadors» (en paraules d’un dels economistes més famosos, John Maynard Keynes). Fins ara, la preocupació per l’atur tecnològic no s’ha materialitzat. La raó és que una invenció que substitueix un treballador per una màquina afecta a tota la resta de mercats de productes i de factors producció. En general, els guanys d’eficiència en un mercat de béns i serveis “automatitzables” augmenta la renda disponible del conjunt de la societat i, d’aquesta manera, provoca un augment de la demanda de béns i serveis “no automatitzables”, la qual cosa genera més demanda de treballadors en aquests darrers mercats (Baumol 1967).
Tanmateix, al segle XXI, ens trobem davant d’una nova onada de progrés tecnològic, l’anomenada quarta revolució industrial, caracteritzada per avenços en la tecnologia sensorial i la capacitat de processament i el desenvolupament del bases de dades massives (l’anomenat big data) i de la intel·ligència artificial. Encara hem de veure com reaccionarà el mercat laboral davant d’aquesta onada, però l’objectiu d’aquest article és, precisament, presentar una estimació de quants llocs treball es podrien veure afectats per aquesta potencial nova revolució industrial. Per fer-ho, en basarem en l’estudi seminal de Frey i Osborne (2013), en el qual els autors assignen un risc d’automatització a cada professió del mercat laboral dels Estats Units d’Amèrica (EUA) segons la capacitat (tècnica) de que un robot o un ordinador realitzin la feina en qüestió. A l’estudi, Frey i Obsorne estimen que un 47% dels treballadors dels EUA tenen una professió amb un risc elevat (és a dir, amb una probabilitat superior al 70%) de ser automatitzada. En el nostre article, traslladem la metodologia de Frey i Osborne (2013) als mercats laborals català i espanyol i estimem quin percentatge dels treballadors catalans i espanyols tenen professions amb risc d’automatització baix, mitjà i alt.
L’article s’estructura de la següent manera. A la propera secció, descriurem com, tradicionalment, els avenços tecnològics han permès automatitzar les feines i veurem que les tecnologies de la quarta revolució industrial tenen diversos trets diferencials que poden permetre la robotització de tasques que, fins ara, eren del domini exclusiu de les persones. A continuació, entendrem com Frey i Osborne van estimar el risc d’automatització pel mercat laboral estatunidenc, presentarem les dades pels mercats laborals català i espanyol i estimarem el nombre de treballadors catalans i espanyols que es troben, potencialment, davant d’un elevat risc d’automatització. Finalment, conclourem l’article amb una discussió sobre com interpretar els resultats i quins elements cal tenir en compte a l’hora de valorar-los.
Per estimar quines ocupacions són susceptibles de ser automatitzades, cal definir precisament a què ens referim quan parlem d’automatitzar professions. Una feina o professió comprèn múltiples tasques, com la interacció social (per exemple, en el cas d’un recepcionista) o l'exercici físic (com en el cas d’un entrenador de futbol). De fet, la tecnologia el que permet és automatitzar tasques i, per tant, per avaluar el risc d’automatització d’una professió, hem d'analitzar quantes de les tasques que la defineixen poden ser realitzades per una màquina o robot. En aquest sentit, és útil analitzar les tasques amb dues dimensions (Autor et al 2003): (i) tasques manuals i tasques cognitives i (ii) tasques repetitives i tasques no repetitives. Fer-se el llit és un exemple de tasca manual, mentre que fer una broma és una tasca cognitiva. Transcriure la gravació d’una conversa és un tasca repetitiva, mentre que improvisar un solo de saxofon és una tasca no repetitiva. La següent taula presenta alguns exemples addicionals.
Taula 1. Característiques de les tasques i automatització | ||
Repetitives | No repetitives | |
Manuals | Còpia de textos | Conducció de vehicles |
Cognitives | Càlcul mental | Diagnòstic mèdic |
En el passat, l'automatització de l'economia es va limitar a les tasques repetitives, tant cognitives, com el càlcul mental (calculadores), com manuals, com la còpia de textos i d'imatges (ordinadors i impressores) o la neteja (rentaplats). La raó és que, per automatitzar una tasca, és necessari especificar els passos necessaris per dur-la a terme de manera prou clara com perquè un programador els pugui resumir en una llista de procediments: l’algoritme que regeix el comportament dels robots. Donat que les tasques repetitives són més fàcils d’especificar amb un conjunt de procediments i regles que orientin el comportament de la tecnologia a cada eventualitat possible, l’automatització tradicionalment s’ha limitat a aquesta esfera. De fet, pels EUA, Autor i Dorn (2013) documenten una reducció de l’ocupació en activitats manufactureres repetitives i un augment de l’ocupació al sector serveis (que, típicament, requereix la realització de tasques no repetitives, tant manuals com cognitives).
Tanmateix, el repte que ens presenta la quarta revolució industrial és el desenvolupament de tecnologies que faciliten que l’automatització s’estengui a tasques no repetitives (especialment, millores en les capacitats sensorials i de processament i el desenvolupament del big data i de la intel·ligència artificial). El paper de les bases de dades massives (l’anomenat big data) és especialment determinant, perquè per aconseguir una bona definició d’una tasca és clau comptar amb dades que facilitin la detecció de les contingències a les que s’ha d’enfrontar la tecnologia2 i que permetin l’avaluació de l’èxit de l’algoritme. A més a més, la interacció entre l’automatització i el big data aprofita el gran avantatge comparatiu dels ordinadors: la seva capacitat de gestionar un gran volum de dades i càlculs. Per exemple, al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, el robot Watson d'IBM proporciona possibles diagnòstics i tractaments a partir d'una extensa base de dades d'informes mèdics i articles científics. Per la seva banda, l'automòbil de Google compara la informació dels seus sensors amb un mapa de carreteres molt detallat, on s'especifica la posició exacta dels carrers, dels senyals i dels obstacles, per decidir en temps real si cal girar, frenar o accelerar en funció del que facin els altres cotxes o els vianants.
Frey i Osborne (2013) ens proposen analitzar el risc d’automatització amb una perspectiva tecnològica: és a dir, avaluar quines tasques pot realitzar la tecnologia més puntera. Per tant, els resultats no tenen en compte l’existència de restriccions (econòmiques, socials o polítiques) per adoptar aquesta tecnologia. En aquest sentit, els autors expliciten que cal interpretar els resultats com a indicatius de quines ocupacions seran potencialment automatitzables en un nombre no concret d’anys, potser en una dècada o dues.
El punt de partida de Frey i Osborne (2013) passa per assumir que, sempre que hi hagi prou dades per permetre el reconeixement de patrons, “només” hi haurà tres grups de tasques que la tecnologia encara no serà capaç de realitzar en les properes dècades: la percepció i la manipulació en entorns desordenats, la intel·ligència creativa i la intel·ligència social. En primer lloc, tot i que el desenvolupament de sensors i làsers sofisticats permet una identificació raonable de patrons geomètrics, la tecnologia encara té molts problemes per operar en entorns no estructurats (p. ex., elements de formes irregulars o espais plens d’objectes desordenats). En segon lloc, la creativitat humana (com, per exemple, fer una broma) és difícil de sintetitzar en un algoritme informàtic. Finalment, capacitats com la negociació, la persuasió o l’empatia són molt difícils d’automatitzar.
Per tant, Frey i Osborne (2013) analitzen la probabilitat de que cada professió sigui automatitzada segons la dependència que tingui d’aquests tres grups de tasques. Concretament, parteixen d’una llista detallada de 702 professions referents als EUA i obtenen informació sobre les tasques que caracteritzen cada ocupació a partir del diccionari O*NET.3 Per avaluar si cadascuna d’aquestes 702 ocupacions és automatitzable o no, utilitzen un procés en dues etapes.
En primer lloc, escullen 70 ocupacions i les classifiquen (de manera binària) en automatitzables o no automatitzables. Aquesta primera classificació és subjectiva i prové de la valoració d’un grup d’experts del Oxford University Engineering Sciences Department. Aquests experts van seleccionar les 70 ocupacions sobre les quals tenien un elevat grau de confiança i, per cada professió, van respondre la següent pregunta: “Podem especificar prou bé les tasques d’aquesta ocupació, suposant que hi ha prou dades, com per què les realitzi la tecnologia informàtica més moderna?”. Els experts només van classificar com a automatitzables aquelles professions per les quals la resposta era afirmativa per totes les tasques que les caracteritzaven.
En segon lloc, cal traslladar les valoracions d’aquests experts sobre 70 professions a les 632 ocupacions restants. Per fer-ho, Frey i Osborne utilitzen 9 variables del diccionari O*NET que proporcionen informació sobre la intensitat amb la que cada professió requereix realitzar tasques relacionades amb la percepció i la manipulació, la intel·ligència creativa i la intel·ligència social (és a dir, les tasques que limiten l’extensió de l’automatització). Frey i Osborne (2013) construeixen una funció que assigna el risc d’automatització segons els valors d’aquestes 9 variables i reprodueixen les valoracions dels experts sobre el subgrup de 70 professions. Finalment, fan servir aquesta funció per assignar el risc d’automatització a les 632 professions restants. Dit d’una altra manera, extrapolen l’assignació a l'univers de 702 ocupacions amb un model d'assignació probabilística, basat en nou variables que descriuen el grau de percepció, de manipulació, de creativitat i d'intel·ligència social necessari per exercir cada tasca d'una ocupació.
Els resultats d’aquest exercici són ben coneguts: aproximadament un 47% dels treballadors dels EUA es dediquen a una professió amb un risc elevat d’automatització. A més a més, Frey i Osborne (2013) van fer pública la llista detallada de les 702 professions i el seu risc associat. A la següent secció, utilitzarem els seus resultats per analitzar els mercats laboral espanyol i català.
Per avaluar el risc d’automatització als mercats laborals català i espanyol, utilitzarem dades procedents de l’Enquesta de Població Activa (EPA), elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La EPA és la principal font d’informació sobre el mercat laboral a Espanya i és la base de dades amb la qual l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) elabora les principals estadístiques del mercat laboral de Catalunya (per exemple, la taxa d’atur).
La EPA és una enquesta en la qual s’entrevisten, cada trimestre, al voltant de 65.000 famílies4 i ens proporciona informació sobre l’estat laboral de cada persona (ocupat, aturat o fora del mercat laboral). A més a més, en el cas dels ocupats, ens indica la seva professió segons les Classificacions Nacional i Catalana d’Ocupacions de 2011 (CNO i CCO, respectivament, que utilitzen la mateixa codificació). Per tant, la nostra primera tasca és traslladar la llista de 702 professions de Frey i Osborne, definides segons la classificació estatunidenca SOC, a la classificació CCO-2011. Aquesta conversió la realitzem amb els diccionaris que ofereixen els propis Bureau of Labor Statistics dels EUA i l’INE5 i obtenim una llista de 485 professions amb el seu risc d’automatització associat, que reproduïm integrament a l’annex d’aquest article.
A la taula 2 presentem alguns exemples de professions amb el seu risc d’automatització associat. Com ja anticipàvem a la secció anterior, les xifres mostren que, segons l’exercici de Frey i Osborne (2013), la tecnologia ja és capaç d'automatitzar professions qualificades (vegeu el risc que corren els comptables i els economistes), mentre que les feines en què la interacció humana i la creativitat tenen més importància (metges de família, músics) són les més protegides.
Taula 2. Exemples de professions i risc d’automatització | ||
Codi CCO | Descripció | Risc |
2111 | Metges de família | 0,42% |
2932 | Compositors, músics i cantants | 4,45% |
2810 | Economistes | 43,00% |
8411 | Conductors propietaris d'automòbils, taxis i furgonetes | 56,78% |
4111 | Empleats de comptabilitat | 97,00% |
5420 | Operadors de telemàrqueting | 99,00% |
A partir de la llista de 485 professions i la informació del mercat laboral que proporciona la EPA, també podem analitzar quina és la magnitud d’aquest risc d’automatització pel conjunt dels treballadors catalans i espanyols:6 concretament, quants treballadors es dediquen a professions amb un risc d’automatització baix, mitjà i elevat (utilitzem com a punts de tall el 30% i el 70%, com fan Frey i Osborne 2013). La taula 3 presenta els resultats per la mitjana del període 2016 T2 a 2017 T27 i els compara amb els que altres autors han obtingut per EUA i Regne Unit amb la mateixa metodologia.
Taula 3. Percentatge d'ocupació segons el risc d'automatització | ||||
Catalunya | Espanya | EUA | Regne Unit | |
Risc baix (<0,3) | 30% | 28% | 33% | 37% |
Risc mitjà (0,3-0,7) | 36% | 37% | 19% | 28% |
Risc elevat (>0,7) | 35% | 35% | 47% | 35% |
Nota: Les files poden no sumar exactament 100% a causa de l’arrodoniment dels decimals.
Font: càlculs propis per Catalunya i Espanya, Frey i Obsorne (2013) per EUA i Haldane (2015) per Regne Unit. |
Com mostra la taula 3, les estimacions basades en la metodologia de Frey i Osborne (2013) indiquen que, de mitjana, aproximadament un 35% dels treballadors catalans es dediquen a una professió amb un risc d’automatització superior al 70%, la mateixa xifra que als mercats laborals espanyol i de Regne Unit. Tot i que la magnitud és clarament inferior a la que Frey i Osborne van estimar pels EUA, una mirada més detallada a les dades suggereix que la diferència no és tant significativa. Concretament, a les taules 4 i 5 presentem els percentatges de treballadors catalans i espanyols amb una graella de risc més desagregada. Les dues taules mostren que, si agaféssim el 0,6 com a punt de tall, tindríem un 47% dels treballadors catalans i un 49% dels espanyols en professions amb elevat risc d’automatització.
Taula 4. Percentatge d’ocupació segons el risc d’automatització: Catalunya | ||||||||||
Risc | 0,1 | 0,2 | 0,3 | 0,4 | 0,5 | 0,6 | 0,7 | 0,8 | 0,9 | 1 |
% treballadors amb risc inferior a | 14% | 25% | 30% | 35% | 43% | 53% | 65% | 75% | 88% | 100% |
% treballadors amb risc superior a | 86% | 75% | 70% | 65% | 57% | 47% | 35% | 25% | 12% | 0% |
Taula 5. Percentatge d’ocupació segons el risc d’automatització: Espanya | ||||||||||
Risc | 0,1 | 0,2 | 0,3 | 0,4 | 0,5 | 0,6 | 0,7 | 0,8 | 0,9 | 1 |
% treballadors amb risc inferior a | 14% | 24% | 28% | 33% | 40% | 51% | 65% | 75% | 88% | 100% |
% treballadors amb risc superior a | 86% | 76% | 72% | 67% | 60% | 49% | 35% | 25% | 12% | 0% |
Tot i que el risc d’automatització està associat a les tasques que caracteritzen una ocupació, amb les dades de la EPA també podem analitzar la importància, en termes de treballadors, que les professions amb risc d’automatització baix, mitjà i elevat tenen a cada sector econòmic de les economies catalana i espanyola. Concretament, a partir de la Classificació Catalana d’Activitats Econòmiques 2009 (CCAE-2009), considerem nou grups d’activitats, descrits a la Taula 6.
Taula 6. Grups d’activitat econòmica | ||
Codi senzill | Codi de la divisió CCAE-2009 (2 dígits) | Activitat econòmica |
0 | 01, 02 i 03 | Agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca |
1 | Del 10 al 18 | Indústria alimentària, tèxtil, cuir, fusta i paper |
2 | Del 05 al 09, del 19 al 25, 35 i del 36 al 39 | Indústries extractives, refineria de petroli, química, farmacèutica, indústria del cautxú i matèries plàstiques, subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat, subministrament d'aigua, gestió de residus i metal·lúrgia |
3 | Del 26 al 33 | Construcció de maquinària, equips elèctrics i material de transport. Instal·lació i reparació industrial |
4 | Del 41 al 43 | Construcció |
5 | Del 45 al 47, 55 i 56 | Comerç minorista i majorista, amb instal·lacions i reparacions. Reparacions d'automòbils. Hosteleria. |
6 | Del 49 al 53 i del 58 al 63 | Transport i emmagatzematge. Informació i comunicacions |
7 | Del 64 al 66, 68, del 69 al 75 i del 77 al 82 | Intermediació financera, assegurances, activitats immobiliàries, serveis professionals, científics, administratius i altres |
8 | 84, 85 i del 86 al 88 | Administració pública, educació i activitats sanitàries |
9 | Del 90 al 93, del 94 al 96, 97 i 99 | Altres serveis |
A continuació, les taules 7 i 8 presenten, per cada grup d’activitat econòmica, el percentatge de treballadors segons el seu risc d’automatització.
Taula 7. Percentatge d’ocupació segons el risc d’automatització (per cada grup d’activitat): Catalunya | |||
Codi senzill | Risc baix (<0,3) | Risc mitjà (0,3-0,7) | Risc alt (>0,7) |
0 | 7% | 45% | 49% |
1 | 10% | 21% | 69% |
2 | 20% | 26% | 54% |
3 | 14% | 50% | 35% |
4 | 22% | 38% | 40% |
5 | 11% | 20% | 69% |
6 | 36% | 43% | 21% |
7 | 61% | 29% | 10% |
8 | 52% | 36% | 12% |
9 | 22% | 63% | 15% |
Nota: Les files poden no sumar exactament 100% a causa de l’arrodoniment dels decimals. |
Taula 8. Percentatge d’ocupació segons el risc d’automatització (per cada grup d’activitat): Espanya | |||
Codi senzill | Risc baix (<0,3) | Risc mitjà (0,3-0,7) | Risc alt (>0,7) |
0 | 4% | 29% | 67% |
1 | 11% | 25% | 63% |
2 | 17% | 28% | 55% |
3 | 17% | 49% | 35% |
4 | 21% | 36% | 43% |
5 | 11% | 21% | 68% |
6 | 36% | 47% | 17% |
7 | 54% | 36% | 10% |
8 | 49% | 38% | 12% |
9 | 19% | 66% | 15% |
Nota: Les files poden no sumar exactament 100% a causa de l’arrodoniment dels decimals. |
Així, observem que, tant a Catalunya com a Espanya, la fracció de treballadors amb elevat risc d’automatització és petita als sectors serveis relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació, les activitats financeres i immobiliàries i els serveis professionals i científics i els sectors de l’educació i la sanitat. En canvi, les activitats del sector primari, el comerç i la indústria agrupen un percentatge significatiu de treballadors amb elevat risc d’automatització.
Les estimacions presentades a l’apartat anterior suggereixen que una fracció important dels treballadors catalans (entre un 35% i un 47%) es dediquen a professions que, des del punt de vista tècnic, són susceptibles de ser automatitzades en les properes dècades amb una probabilitat elevada. Ara bé, no hem de concloure que entre un 35% i un 47% del treballadors catalans seran substituïts per robots. En aquest apartat emfatitzarem dues raons, una econòmica i l’altra tècnica, per les quals aquesta darrera interpretació és una lectura poc acurada dels resultats.
Des del punt de vista econòmic, cal recordar el que ja hem dit en començar l’estudi: la visió de Frey i Osborne és tecnològica. És a dir, estem avaluant el potencial de la tecnologia sense tenir en compte que seran les empreses, els governs, els treballadors i els consumidors els que decidiran si adopten o no aquesta tecnologia. És evident que, més enllà del potencial tecnològic, hi ha importants determinants econòmics en relació amb la seva adopció i amb el seu impacte social. Per exemple, les empreses adoptaran la tecnologia només si és prou barata.
Des del punt de vista tècnic,8 hem de ser curosos a l’hora de distingir professions i tasques: Frey i Osborne assignen el risc d’automatització al conjunt de cada ocupació, però el que la tecnologia realment automatitza són les tasques. En aquest sentit, el nostre exercici assumeix que una mateixa professió compren les mateixes tasques tant a EUA com a Espanya i Catalunya i, a més a més, que cada treballador que pertany a la mateixa professió realitza exactament les mateixes tasques i amb la mateixa intensitat. Clarament, aquest supòsit és una simplificació de la realitat: per exemple, tot i que la majoria d’economistes es dediquen a analitzar l’economia, alguns dediquen més temps a l’anàlisi abstracte dels fonaments econòmics, d’altres a l’estudi empíric i d’altres a comunicar els resultats més destacats de la investigació econòmica. Per tant, és raonable esperar que moltes de les professions amb elevat risc d’automatització, en realitat, no seran substituïdes per una màquina sinó que els robots absorbiran algunes de les tasques i les professions es reformularan i passaran a comprendre un conjunt diferent de tasques.
De fet, Arntz et al (2016) argumenten que una millor manera d’interpretar els resultats de Frey i Osborne (2013) és a partir de les característiques demogràfiques dels treballadors i de les tasques que realment realitzen a la seva feina. Concretament, Arntz et al (2016) disposen d’informació procedent de l’enquesta PIAAC, en la qual cada enquestat indica a quina professió es dedica i quines tasques realitza exactament: per tant, Arntz et al (2016) disposen d’una base de dades en la qual, dins d’una mateixa professió, treballadors diferents realitzen tasques diferents. Arntz et al (2016) combinen aquesta informació amb la llista de 702 ocupacions de Frey i Osborne (2013) i traslladen el risc d’automatització que Frey i Osborne han assignat a cada professió a les tasques concretes i les característiques demogràfiques que Arntz et al (2016) identifiquen a l’enquesta PIAAC.9 Amb aquesta metodologia (que, recordem-ho, parteix dels riscos a nivell de professió estimats per Frey i Osborne), Arntz et al (2016) estimen que el risc d’automatització d’un treballador és menor quan els requisits educatius de la seva feina són més elevats, quan la cooperació amb els companys és una part important de la feina i quan el treballador ha de dedicar una part significativa del seu temps a influenciar (és a dir, motivar, persuadir, comprendre) els seus companys. Concretament, Arntz et al (2016) estimen que només un 9% dels treballadors dels EUA tenen un risc elevat de que la seva feina sigui automatitzada.
Tot i la discrepància en les xifres, cal observar que els resultats de Frey i Osborne (2013) i Arntz et al (2016) són complementaris. La metodologia d’Arntz et al (2016) ens proporciona una mesura més acurada de quines persones tenen un elevat risc de veure com un robot automatitza la seva feina (perquè els autors mesuren exactament les tasques concretes que realitza cada treballador en qüestió), però el seu exercici no ens proporciona tota la informació sobre el grau de reestructuració que pot patir el mercat laboral. És a dir, quan Arntz et al (2016) assignen un risc baix d’automatització a un individu, això no significa que no es produeixin canvis a l’entorn laboral d’aquesta persona: potser l’individu realitzarà tasques semblants, però possiblement hagi hagut de canviar de professió o de sector econòmic. En canvi, quan Frey i Osborne assignen un elevat risc d’automatització a una professió, no necessàriament ens diuen que aquesta professió deixarà d’existir: més aviat, ens indiquen que aquesta professió té una probabilitat elevada de reestructurar-se i veure’s afectada pels canvis tecnològics (per exemple, modificant el tipus de tasques que les defineix).
Per tant, una manera més acurada d’interpretar els resultats d’aquest estudi és dir que el 35%-47% dels treballadors catalans es dediquen a professions que es poden veure potencialment molt afectades pels canvis tecnològics de la quarta revolució industrial. Aquest no és un missatge apocalíptic de destrucció de les professions. Més aviat, és un missatge d’alerta al legislador: hi ha un percentatge molt rellevant de professions que, potencialment, poden redefinir-se dràsticament i és important que, com a societat, estiguem preparats per facilitar aquest procés, aprofitar-ne els beneficis socials i minimitzar-ne els impactes negatius (Mestres 2016b).
L'automatització de les professions que coneixem avui dia ofereix la possibilitat de reorientar la naturalesa del treball i alliberar els treballadors perquè es puguin dedicar a noves activitats en què desenvolupin tot el seu potencial, com ja van fer l'aspiradora o la rentadora en l'àmbit domèstic. La majoria dels treballadors dediquen una gran part del seu temps a tasques en què desaprofiten l'avantatge comparatiu en relació amb el robot,10 de manera que hi ha un gran potencial per crear noves professions si les institucions i els individus aprofiten l'ocasió. Els robots tenen una gran capacitat lògica i de gestió del big data, però la inspiració, la intuïció i la creativitat queden lluny del seu abast.11 En definitiva, com va dir Keynes, l’atur tecnològic és només un estat temporal en el qual l’economia encara no s’ha acabat d’ajustar. A llarg termini, la tecnologia és la clau per què la humanitat resolgui el seu problema econòmic: l’escassetat de recursos.
7.
Acemoglu, D. i Autor, D. (2011), «Skills, tasks and technologies: Implications for employment and earnings», Handbook of labor economics, vol. 4, pàgines 1043–1171.
Acemoglu, D. i Restrepo, G. (2017), «Robots and jobs: evidence from US labor markets», NBER Working Paper.
Acemoglu, D. i Restrepo, G. (2016), «The Race Between Machine and Man: Implications of Technology for Growth, Factor Shares and Employment», NBER Working Paper.
Allen, R. C. (2009), «Engels' pause: Technical change, capital accumulation, and inequality in the british industrial revolution», Explorations in Economic History, 46(4), 418-435.
Arntz, M., T. Gregory i U. Zierahn (2016), «The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries: A Comparative Analysis», OECD Social, Employment and Migration Working Papers, No. 189, OECD Publishing, Paris.
Autor, D. (2015), «Why are there still so many jobs?», Journal of Economic Perspectives, pàgines 3-30.
Autor, D. i Dorn, D. (2013), «The Growth of Low-Skill Service Jobs and the Polarization of the US Labor Market», American Economic Review, 103(5), pàgines 1553–1597.
Autor, D., Levy, F. i Murnane, R.J. (2003), «The skill content of recent technological change: An empirical exploration», The Quarterly Journal of Economics, vol. 118, n. 4, pàgines 1279–1333.
Baumol, W. (1967), « Macroeconomics of Unbalanced Growth: The Anatomy of Urban Crisis», The American Economic Review, Vol. 57, n. 3, pàgines 415-426.
Brynjolfsson, E. i McAfee, A. (2014), «The Second Machine Age: work, progress, and prosperity in a time of brilliant technologies», WW Norton & Company.
Brynjolfsson, E. i McAfee, A. (2011), «Race against the machine: How the digital revolution is accelerating innovation, driving productivity, and irreversibly transforming employment and the economy», Digital Frontier Press Lexington, MA.
Canals, C. (2016), Automatització: La por del treballador, CaixaBank Research, Informe Mensual de febrer de 2016.
Frey, C. i Osborne, M. (2013), «The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerisation?», Document de treball.
Garcia-Arenas, J. (2016), La nova política industrial: reptes i oportunitats, CaixaBank Research, Informe Mensual de novembre de 2016.
Goldin, C. i Katz, L. F. (2008), «The Race between Education and Technology».
Goos, M., A. Manning i A. Salomons (2014), «Explaining Job Polarization: Routine-Biased Technological Change and Offshoring», The American Economic Review, 104(8), pàgines 2509-2526.
Goos, M., Manning, A. i Salomons, A. (2009), «Job polarization in Europe», The American Economic Review, vol. 99, no. 2, pàgines 58–63.
Gutiérrez-Domènech, M. (2016), La ineludible metamorfosi del mercat de treball: com pot ajudar l'educació?, CaixaBank Research, Informe Mensual de febrer de 2016.
Haldane, A. (2015), «Labour’s share», discurs del 12 de novembre de 2015 al Trades Union Congress, Londres.
Harris, S. i Krueger, A. (2016), «A Proposal for modernizing labor laws for the twenty-first-century work: the ‘Independent Worker'», Policy Brief 2015-10, The Hamilton Project.
Keynes, J. M. (1930), «The Economic Possibilities for our Grandchildren», Essays in persuasion, pàgines 358–73.
McKinsey & Company (2015), «Four fundamentals of workplace automation», McKinsey Quarterly, novembre del 2015.
Martínez, C. (2016), La indústria com a eix de transformació: passat, present i futur, CaixaBank Research, Informe Mensual de novembre de 2016.
Mestres, J. (2016a), El futur de la indústria a Espanya, CaixaBank Research, Informe Mensual de novembre de 2016.
Mestres, J. (2016b), Com aprofitar l’impacte positiu del canvi tecnològic en l’ocupació?, CaixaBank Research, Informe Mensual de febrer de 2016.
Mokyr, J. (2005), «Long-term economic growth and the history of technology», Handbook of economic growth, vol. 1, 1113-1180.
Mokyr, J., C. Vickers i N. L. Ziebarth (2015), «The History of Technological Anxiety and the Future of Economic Growth: Is This Time Different?», The Journal of Economic Perspectives, 29.3 (2015),pàgines 31-50.
Morron, A. (2017), Ensenyar a aprendre: l’educació davant el canvi tecnològic, CaixaBank Research, Informe Mensual de maig de 2017.
Morron, A. (2016a), La indústria ha mort! Llarga vida a la indústria!, CaixaBank Research, Informe Mensual de novembre de 2016.
Morron, A. (2016b), Arribarà la Quarta Revolució Industrial a Espanya?, CaixaBank Research, Informe Mensual de febrer de 2016.
Nordhaus, W. D. (2015), «Are We Approaching an Economic Singularity? Information Technology and the Future of Economic Growth», NBER Working Paper, 21547.
Pratt, G. A. (2015), «Is a Cambrian Explosion Coming for Robotics?», The Journal of Economic Perspectives, Vol. 29, n. 3, pàgines 51-60.
World Economic Forum (2015), «The Future of Jobs: Employment, Skills and Workforce Strategy for the Fourth Industrial Revolution».
Annex. Risc d’automatització per la llista detallada de professions
Ordre | Risc | Codi CCO | Descripció |
1 | 0,39% | 1411 | Directors i gerents d'hotels |
2 | 0,39% | 1419 | Directors i gerents d'altres empreses de serveis d'allotjament |
3 | 0,39% | 2153 | Dietistes i nutricionistes |
4 | 0,42% | 2111 | Metges de família |
5 | 0,42% | 2112 | Altres metges especialistes |
6 | 0,42% | 2321 | Especialistes en mètodes didàctics i pedagògics |
7 | 0,49% | 2154 | Logopedes |
8 | 0,67% | 1325 | Directors de serveis socials ncaa |
9 | 0,70% | 2823 | Psicòlegs |
10 | 0,73% | 1323 | Directors gerents de centres sanitaris |
11 | 0,73% | 1326 | Directors de serveis d'educació |
12 | 0,78% | 2230 | Professors d'ensenyament secundari (excepte de matèries específiques de formació professional) |
13 | 0,90% | 2121 | Infermers no especialitzats |
14 | 0,90% | 2122 | Infermers especialitzats (excepte infermers obstetricoginecològics) |
15 | 0,90% | 2326 | Professionals de l'educació ambiental |
16 | 0,90% | 2329 | Altres professors i professionals de l'ensenyament ncaa |
17 | 0,99% | 2159 | Altres professionals de la salut ncaa |
18 | 1,08% | 2711 | Analistes de sistemes |
19 | 1,16% | 2156 | Terapeutes ocupacionals |
20 | 1,16% | 2157 | Podòlegs |
21 | 1,19% | 2311 | Professors d'educació especial |
22 | 1,19% | 2312 | Tècnics educadors d'educació especial |
23 | 1,20% | 2140 | Farmacèutics |
24 | 1,22% | 2422 | Enginyers agrònoms |
25 | 1,22% | 2423 | Enginyers forestals |
26 | 1,22% | 2424 | Enginyers tècnics agrícoles |
27 | 1,22% | 2425 | Enginyers tècnics forestals i del medi natural |
28 | 1,22% | 2427 | Enòlegs |
29 | 1,35% | 1221 | Directors comercials i de vendes |
30 | 1,40% | 2325 | Instructors d'ensenyament no reglat en tecnologies de la informació |
31 | 1,40% | 2625 | Especialistes en formació de personal |
32 | 1,40% | 3611 | Supervisors de secretaria |
33 | 1,50% | 1322 | Directors de serveis socials per a infants |
34 | 1,60% | 3203 | Supervisors d'indústries alimentàries i del tabac |
35 | 1,60% | 3204 | Supervisors d'indústries química i farmacèutica |
36 | 1,60% | 3205 | Supervisors d'indústries de transformació de plàstics, cautxú i resines naturals |
37 | 1,60% | 3206 | Supervisors d'indústries de la fusta i de la pasta de paper |
38 | 1,60% | 3207 | Supervisors de la producció en indústries d'arts gràfiques i en la fabricació de productes de paper |
39 | 1,60% | 3209 | Supervisors d'altres indústries manufactureres |
40 | 1,66% | 2830 | Sacerdots de les diferents religions |
41 | 1,70% | 2435 | Enginyers químics |
42 | 1,70% | 2465 | Enginyers tècnics químics |
43 | 1,75% | 1223 | Directors de recerca i desenvolupament |
44 | 1,80% | 2437 | Enginyers ambientals |
45 | 1,80% | 2451 | Arquitectes (excepte arquitectes paisatgistes i urbanistes) |
46 | 1,90% | 2432 | Enginyers en construcció i obra civil |
47 | 1,90% | 2462 | Enginyers tècnics d'obres públiques |
48 | 2,10% | 2152 | Fisioterapeutes |
49 | 2,10% | 3731 | Fotògrafs |
50 | 2,15% | 2151 | Odontòlegs i estomatòlegs |
51 | 2,45% | 2426 | Professionals de la protecció ambiental |
52 | 2,50% | 2443 | Enginyers de telecomunicacions |
53 | 2,50% | 2473 | Enginyers tècnics en telecomunicacions |
54 | 2,70% | 1222 | Directors de publicitat i relacions públiques |
55 | 2,90% | 2482 | Dissenyadors de productes i peces de vestir |
56 | 2,90% | 2431 | Enginyers industrials i de producció |
57 | 2,90% | 2461 | Enginyers tècnics industrials i de producció |
58 | 3,00% | 1313 | Directors d'indústries manufactureres |
59 | 3,00% | 2721 | Dissenyadors i administradors de bases de dades |
60 | 3,00% | 2722 | Administradors de sistemes i xarxes informàtiques |
61 | 3,00% | 3814 | Tècnics en webs |
62 | 3,20% | 2210 | Professors d'universitat i ensenyament superior (excepte de formació professional) |
63 | 3,40% | 2439 | Enginyers ncaa |
64 | 3,40% | 2469 | Enginyers tècnics ncaa |
65 | 3,50% | 1321 | Directors de serveis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) |
66 | 3,50% | 2511 | Advocats |
67 | 3,50% | 2512 | Fiscals |
68 | 3,50% | 3151 | Caps i oficials de màquines |
69 | 3,50% | 7617 | Artesans de la fusta i materials similars, cistellers, raspallaires i treballadors similars |
70 | 3,50% | 7619 | Artesans ncaa |
71 | 3,70% | 3532 | Organitzadors de conferències i esdeveniments |
72 | 3,75% | 3331 | Professionals de l'acupuntura, el naturisme (naturopatia), l'homeopatia, la medicina tradicional xinesa i l'ayurveda |
73 | 3,80% | 2130 | Veterinaris |
74 | 3,85% | 2931 | Artistes d'arts plàstiques i visuals |
75 | 4,32% | 2825 | Agents d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes |
76 | 4,32% | 2824 | Professionals del treball i l'educació social |
77 | 4,45% | 2932 | Compositors, músics i cantants |
78 | 4,50% | 2452 | Arquitectes paisatgistes |
79 | 4,55% | 3401 | Professionals de suport i intermediaris de canvi, borsa i finances |
80 | 4,70% | 1311 | Directors de producció d'explotacions agropecuàries i forestals |
81 | 4,70% | 1312 | Directors de producció d'explotacions pesqueres i aqüícoles |
82 | 4,85% | 2484 | Dissenyadors gràfics i multimèdia |
83 | 4,90% | 5622 | Tècnics d'emergències sanitàries |
84 | 5,00% | 7522 | Instal·ladors i mantenidors reparadors de línies elèctriques |
85 | 5,50% | 3339 | Professionals de les teràpies alternatives ncaa |
86 | 5,93% | 1112 | Personal directiu de l'Administració pública |
87 | 6,00% | 2591 | Notaris i registradors |
88 | 6,00% | 2592 | Procuradors |
89 | 6,00% | 2599 | Altres professionals del dret ncaa |
90 | 6,05% | 2413 | Químics |
91 | 6,70% | 2933 | Coreògrafs i ballarins |
92 | 6,90% | 1211 | Directors financers |
93 | 6,95% | 3154 | Controladors de trànsit aeri |
94 | 6,98% | 2324 | Professors d'ensenyament no reglat d'art |
95 | 7,05% | 2411 | Físics i astrònoms |
96 | 7,10% | 1316 | Directors d'empreses de construcció |
97 | 7,10% | 2621 | Analistes de gestió i organització |
98 | 7,40% | 2481 | Arquitectes tècnics i tècnics urbanistes |
99 | 7,45% | 3723 | Instructors d'activitats esportives |
100 | 7,45% | 3724 | Monitors d'activitats recreatives i d'entreteniment |
101 | 7,87% | 2251 | Mestres d'educació infantil |
102 | 7,87% | 2252 | Tècnics en educació infantil |
103 | 7,97% | 2421 | Biòlegs, botànics, zoòlegs i similars |
104 | 8,00% | 5722 | Mainaders a les llars |
105 | 8,25% | 2922 | Periodistes |
106 | 8,30% | 1421 | Directors i gerents de restaurants |
107 | 8,30% | 1422 | Directors i gerents de bars, cafeteries i similars |
108 | 8,30% | 1429 | Directors i gerents d'empreses de servei d'àpats i altres empreses de restauració |
109 | 8,37% | 1324 | Directors de serveis socials per a persones grans |
110 | 8,55% | 2466 | Enginyers tècnics de mines, metal·lúrgics i similars |
111 | 8,55% | 2436 | Enginyers de mines, metal·lúrgics i similars |
112 | 8,68% | 5931 | Bombers (excepte forestals) |
113 | 8,68% | 5932 | Bombers forestals |
114 | 8,72% | 2240 | Professors d'ensenyament primari |
115 | 8,75% | 1120 | Directors generals i presidents executius |
116 | 8,98% | 2323 | Professors d'ensenyament no reglat de música i dansa |
117 | 10,00% | 2441 | Enginyers elèctrics |
118 | 10,00% | 2471 | Enginyers tècnics en electricitat |
119 | 10,56% | 2821 | Sociòlegs, geògrafs, antropòlegs, arqueòlegs i similars |
120 | 10,75% | 2158 | Professionals de la salut i la higiene laboral i ambiental |
121 | 10,97% | 2653 | Professionals de les vendes de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) |
122 | 10,98% | 2322 | Professors d'ensenyament no reglat d'idiomes |
123 | 11,45% | 1327 | Directors de sucursals de bancs, de serveis financers i d'assegurances |
124 | 11,83% | 2934 | Directors de cinema, teatre i similars |
125 | 12,25% | 2442 | Enginyers electrònics |
126 | 12,25% | 2472 | Enginyers tècnics en electrònica |
127 | 13,00% | 2453 | Urbanistes i enginyers de trànsit |
128 | 13,00% | 3713 | Professionals de suport al treball i a l'educació social |
129 | 13,00% | 3714 | Promotors d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes |
130 | 13,00% | 3715 | Animadors comunitaris |
131 | 13,00% | 5894 | Instructors d'autoescola |
132 | 13,20% | 2433 | Enginyers mecànics |
133 | 13,20% | 2434 | Enginyers aeronàutics |
134 | 13,20% | 2463 | Enginyers tècnics mecànics |
135 | 13,20% | 2464 | Enginyers tècnics aeronàutics |
136 | 13,44% | 2220 | Professors de formació professional (matèries específiques) |
137 | 14,00% | 2155 | Òptics optometristes |
138 | 14,17% | 1113 | Directors d'organitzacions d'interès social |
139 | 14,25% | 5910 | Guàrdies civils |
140 | 14,25% | 5921 | Policies nacionals |
141 | 14,84% | 2415 | Matemàtics i actuaris |
142 | 14,84% | 2416 | Estadístics |
143 | 14,95% | 3152 | Capitans i oficials de pont |
144 | 15,00% | 7510 | Electricistes de la construcció i similars |
145 | 16,00% | 1431 | Directors i gerents d'empreses de comerç a l'engròs |
146 | 16,00% | 1432 | Directors i gerents d'empreses de comerç al detall |
147 | 16,00% | 5300 | Comerciants propietaris de botigues |
148 | 16,25% | 2640 | Professionals de les vendes tècniques i mèdiques (excepte TIC) |
149 | 16,92% | 3732 | Dissenyadors i interioristes |
150 | 17,00% | 3201 | Supervisors en enginyeria de mines |
151 | 17,00% | 3202 | Supervisors de la construcció |
152 | 17,05% | 1501 | Directors i gerents d'empreses d'activitats recreatives, culturals i esportives |
153 | 17,22% | 3631 | Tècnics de la policia nacional, autonòmica i local |
154 | 17,22% | 3632 | Suboficials de la guàrdia civil |
155 | 17,30% | 2822 | Filòsofs, historiadors i professionals en ciències polítiques |
156 | 18,00% | 2652 | Professionals de les relacions públiques |
157 | 18,00% | 7891 | Bussos |
158 | 19,27% | 3325 | Ajudants de fisioterapeuta |
159 | 20,22% | 3323 | Tècnics superiors en dietètica |
160 | 20,22% | 3329 | Altres tècnics sanitaris ncaa |
161 | 21,00% | 2723 | Analistes de xarxes informàtiques |
162 | 21,00% | 2923 | Filòlegs, intèrprets i traductors |
163 | 21,73% | 2712 | Analistes i dissenyadors de programari |
164 | 22,00% | 2719 | Analistes i dissenyadors de programari i multimèdia ncaa |
165 | 22,00% | 2729 | Especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques ncaa |
166 | 22,41% | 5922 | Policies autonòmics |
167 | 22,41% | 5923 | Policies locals |
168 | 23,00% | 2622 | Especialistes en administració de política d'empreses |
169 | 23,00% | 2623 | Especialistes de l'Administració pública |
170 | 23,00% | 2630 | Tècnics d'empreses i activitats turístiques |
171 | 24,00% | 3127 | Tècnics i analistes de laboratori en química industrial |
172 | 24,00% | 5721 | Mainaders a llars d'infants o escoles bressol |
173 | 25,00% | 1314 | Directors d'explotacions mineres |
174 | 25,00% | 1329 | Directors d'altres empreses de serveis professionals ncaa |
175 | 25,00% | 1509 | Directors i gerents d'empreses de gestió de residus i altres empreses de serveis ncaa |
176 | 25,30% | 3153 | Pilots d'aviació i professionals similars |
177 | 26,13% | 4421 | Empleats d'agències de viatges |
178 | 26,25% | 3311 | Tècnics en radioteràpia |
179 | 26,25% | 3312 | Tècnics en imatge per a la diagnosi |
180 | 26,28% | 2624 | Especialistes en polítiques i serveis de personal i similars |
181 | 27,00% | 3623 | Professionals de suport de l'Administració pública de serveis d'expedició de llicències |
182 | 27,90% | 5899 | Altres treballadors de serveis personals ncaa |
183 | 28,00% | 3721 | Atletes i esportistes |
184 | 28,00% | 5210 | Encarregats de secció de botigues i magatzems |
185 | 29,57% | 2936 | Locutors de ràdio, televisió i altres presentadors |
186 | 29,77% | 3535 | Portaveus i agents de relacions públiques |
187 | 29,77% | 3539 | Representants artístics i esportius i altres agents de serveis comercials ncaa |
188 | 31,25% | 5991 | Tècnics especialistes en serveis penitenciaris |
189 | 32,20% | 2414 | Geòlegs i geofísics |
190 | 32,39% | 1212 | Directors de recursos humans |
191 | 32,40% | 2651 | Professionals de la publicitat i la comercialització |
192 | 32,65% | 7250 | Mecànics instal·ladors de refrigeració i climatització |
193 | 32,77% | 2921 | Escriptors |
194 | 32,87% | 5811 | Perruquers |
195 | 33,75% | 1219 | Directors de polítiques i planificació i d'altres departaments administratius ncaa |
196 | 34,21% | 3129 | Tècnics en ciències físiques, químiques, mediambientals i en enginyeries ncaa |
197 | 34,77% | 5825 | Guies de turisme |
198 | 34,77% | 5823 | Acompanyants turístics |
199 | 34,77% | 5824 | Hostesses de terra |
200 | 35,65% | 7402 | Mecànics i ajustadors de motors d'avió |
201 | 36,00% | 3139 | Tècnics en control de processos ncaa |
202 | 36,03% | 3523 | Consignataris |
203 | 36,50% | 3734 | Caps de cuina (xefs) |
204 | 37,00% | 2935 | Actors |
205 | 37,00% | 9222 | Netejadors de vehicles |
206 | 37,00% | 9603 | Peons de la mineria, pedreres i altres indústries extractives |
207 | 37,00% | 5892 | Empleats de pompes fúnebres i embalsamadors |
208 | 37,10% | 5812 | Especialistes en tractaments d'estètica, benestar i similars |
209 | 37,43% | 3722 | Entrenadors i àrbitres d'activitats esportives |
210 | 37,63% | 5821 | Auxiliars de vol i cambrers d'avió, vaixell i tren |
211 | 38,34% | 2911 | Arxivers i conservadors de museus |
212 | 38,95% | 5822 | Revisors i cobradors del transport terrestre |
213 | 39,00% | 3622 | Professionals de suport de l'Administració pública de serveis socials |
214 | 39,00% | 7835 | Tapissers, matalassers i similars |
215 | 39,17% | 3510 | Agents i representants comercials |
216 | 40,20% | 5710 | Treballadors que tenen cura de les persones a domicili (excepte mainaders) |
217 | 40,50% | 2612 | Assessors financers i en inversions |
218 | 40,80% | 5891 | Assistents personals o persones de companyia |
219 | 40,95% | 8431 | Conductors propietaris de camions |
220 | 40,95% | 8432 | Conductors assalariats de camions |
221 | 41,00% | 7836 | Adobers i preparadors de pells |
222 | 42,00% | 3143 | Tècnics forestals i del medi natural |
223 | 42,95% | 5430 | Expenedors de gasolina |
224 | 43,00% | 2810 | Economistes |
225 | 44,45% | 3327 | Ajudants de veterinària |
226 | 45,65% | 7612 | Lutiers i similars; afinadors d'instruments musicals |
227 | 46,00% | 2613 | Analistes financers |
228 | 46,33% | 5993 | Agents forestals i mediambientals |
229 | 46,33% | 5999 | Altres treballadors dels serveis de protecció i seguretat ncaa |
230 | 46,33% | 5992 | Vigilants de piscines i platges, socorristes |
231 | 46,40% | 5893 | Cuidadors d'animals i ensinistradors |
232 | 46,75% | 7614 | Treballadors de la ceràmica, terrissaires i similars |
233 | 47,00% | 5611 | Auxiliars d'infermeria hospitalària |
234 | 47,00% | 5612 | Auxiliars d'infermeria d'atenció primària |
235 | 47,15% | 7405 | Reparadors de bicicletes i similars |
236 | 47,45% | 3315 | Tècnics en ortopròtesis |
237 | 47,45% | 3316 | Tècnics en pròtesis dentals |
238 | 47,45% | 3317 | Tècnics en audiopròtesis |
239 | 47,75% | 3126 | Tècnics en mecànica |
240 | 47,95% | 8333 | Operadors de carretons elevadors |
241 | 47,95% | 9441 | Recollidors de residus urbans |
242 | 48,00% | 7892 | Artillers metxers de mines |
243 | 48,45% | 8440 | Conductors de motocicletes i ciclomotors |
244 | 48,50% | 7221 | Lampistes |
245 | 48,50% | 7222 | Muntadors instal·ladors de gas en edificis |
246 | 48,50% | 7223 | Instal·ladors de canonades en obra pública |
247 | 48,50% | 7294 | Muntadors instal·ladors de plaques d'energia solar |
248 | 50,45% | 3160 | Tècnics de control de qualitat de les ciències físiques, químiques i de les enginyeries |
249 | 50,85% | 7899 | Oficials, operaris i artesans d'altres oficis ncaa |
250 | 51,00% | 3402 | Comercials de préstecs i crèdits |
251 | 51,00% | 5492 | Promotors de venda |
252 | 51,30% | 3110 | Delineants i dibuixants tècnics |
253 | 52,00% | 2513 | Jutges i magistrats |
254 | 52,00% | 2912 | Bibliotecaris, documentalistes i similars |
255 | 52,00% | 7618 | Artesans del tèxtil, cuir i materials similars, preparadors de fibra i teixidors amb telers artesans o de teixits de punt i similars |
256 | 52,00% | 7837 | Sabaters i similars |
257 | 52,98% | 3326 | Tècnics en prevenció de riscos laborals i salut ambiental |
258 | 53,16% | 7832 | Patronistes per a productes tèxtils i de pell |
259 | 53,16% | 7833 | Talladors de teixits, cuir, pell i altres materials |
260 | 53,50% | 3141 | Tècnics en ciències biològiques (excepte en àrees sanitàries) |
261 | 53,61% | 7531 | Mecànics i mantenidors reparadors d'equips electrònics |
262 | 53,61% | 7532 | Instal·ladors i mantenidors reparadors en electromedicina |
263 | 53,83% | 3733 | Tècnics en galeries d'art, museus i biblioteques |
264 | 55,83% | 7611 | Rellotgers i mecànics d'instruments de precisió |
265 | 56,30% | 8312 | Agents de maniobres ferroviàries |
266 | 56,47% | 3122 | Tècnics en construcció |
267 | 56,50% | 7621 | Treballadors de processos de preimpressió |
268 | 56,78% | 8411 | Conductors propietaris d'automòbils, taxis i furgonetes |
269 | 56,78% | 8412 | Conductors assalariats d'automòbils, taxis i furgonetes |
270 | 57,00% | 6110 | Treballadors qualificats en activitats agrícoles (excepte hortes, hivernacles, planters i jardins) |
271 | 57,03% | 7121 | Paletes |
272 | 57,33% | 9210 | Personal de neteja d'oficines, hotels i altres establiments similars |
273 | 57,50% | 3128 | Tècnics en metal·lúrgia i mines |
274 | 57,50% | 4422 | Recepcionistes d'hotels |
275 | 58,33% | 7533 | Instal·ladors i mantenidors reparadors en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) |
276 | 58,50% | 7191 | Treballadors de manteniment d'edificis |
277 | 58,50% | 7192 | Instal·ladors de façanes tècniques |
278 | 58,50% | 7193 | Instal·ladors de sistemes d'impermeabilització en edificis |
279 | 58,50% | 7199 | Altres treballadors d'obres estructurals de la construcció ncaa |
280 | 58,67% | 5629 | Altres treballadors que tenen cura de les persones en serveis de salut |
281 | 59,00% | 1315 | Directors d'empreses d'abastament, transport, distribució i similars |
282 | 59,50% | 3321 | Tècnics superiors en higiene bucodental |
283 | 59,65% | 3132 | Tècnics en instal·lacions de tractament de residus, d'aigües i altres operadors de plantes similars |
284 | 59,92% | 9811 | Peons del transport de mercaderies i descarregadors |
285 | 60,00% | 3831 | Tècnics de l'enregistrament audiovisual |
286 | 60,00% | 3832 | Tècnics de radiodifusió |
287 | 61,00% | 3739 | Altres tècnics i professionals de suport d'activitats culturals i artístiques |
288 | 61,00% | 7705 | Treballadors de la conservació de fruites i hortalisses i de l'elaboració de begudes no alcohòliques |
289 | 61,00% | 7706 | Treballadors de l'elaboració de begudes alcohòliques (excepte el vi) |
290 | 61,00% | 7707 | Treballadors de l'elaboració del vi |
291 | 61,23% | 8420 | Conductors d'autobusos i tramvies |
292 | 61,40% | 3131 | Tècnics en instal·lacions de producció d'energia |
293 | 61,60% | 4442 | Empleats de venda d'apostes |
294 | 61,60% | 4443 | Empleats de sales de joc i similars |
295 | 62,16% | 7404 | Mecànics i ajustadors de maquinària naval i ferroviària |
296 | 62,16% | 7403 | Mecànics i ajustadors de maquinària agrícola i industrial |
297 | 63,00% | 2454 | Enginyers geògrafs i cartògrafs |
298 | 63,00% | 2483 | Enginyers tècnics en topografia |
299 | 64,00% | 3533 | Agents o intermediaris en la contractació de mà d'obra (excepte representants d'espectacles) |
300 | 64,00% | 9820 | Reposadors |
301 | 64,33% | 3522 | Agents de compres |
302 | 64,41% | 7521 | Mecànics i reparadors d'equips elèctrics |
303 | 64,53% | 7401 | Mecànics i ajustadors de vehicles de motor |
304 | 65,00% | 3812 | Tècnics en assistència a l'usuari de tecnologies de la informació |
305 | 65,00% | 3820 | Programadors informàtics |
306 | 65,38% | 8332 | Operadors de grues, muntacàrregues i maquinària similar de moviment de materials |
307 | 66,00% | 7811 | Treballadors del tractament de la fusta |
308 | 66,00% | 3711 | Professionals de suport de serveis jurídics i serveis similars |
309 | 66,00% | 3712 | Detectius privats |
310 | 66,00% | 5833 | Conserges d'edificis |
311 | 66,00% | 9223 | Netejadors de finestres |
312 | 66,17% | 3521 | Mediadors i agents d'assegurances |
313 | 67,00% | 6120 | Treballadors qualificats en hortes, hivernacles, planters i jardins |
314 | 67,00% | 6430 | Treballadors qualificats en activitats cinegètiques |
315 | 67,00% | 2412 | Meteoròlegs |
316 | 67,50% | 7709 | Degustadors i classificadors d'aliments i begudes |
317 | 67,65% | 8311 | Maquinistes de locomotores |
318 | 67,88% | 3534 | Agents i administradors de la propietat immobiliària |
319 | 68,00% | 3613 | Assistents de direcció i administratius |
320 | 68,50% | 3313 | Tècnics en anatomia patològica i citologia |
321 | 68,50% | 3314 | Tècnics en laboratori de diagnosi clínica |
322 | 69,00% | 9100 | Empleats domèstics |
323 | 69,57% | 8111 | Miners i altres operadors d'instal·lacions mineres |
324 | 69,67% | 3121 | Tècnics en ciències físiques i químiques |
325 | 70,00% | 4500 | Empleats administratius amb tasques d'atenció al públic ncaa |
326 | 70,00% | 6422 | Pescadors fluvials i de litoral |
327 | 70,00% | 6423 | Pescadors d'altura |
328 | 71,00% | 3324 | Tècnics en optometria |
329 | 71,00% | 8170 | Operadors de màquines de bugaderia i tintoreria |
330 | 71,33% | 7314 | Muntadors d'estructures metàl·liques |
331 | 72,00% | 7131 | Fusters (excepte ebenistes) |
332 | 72,00% | 7132 | Instal·ladors i muntadors de tancaments metàl·lics (excepte muntadors d'estructures metàl·liques) |
333 | 72,50% | 8340 | Mariners de pont, mariners de màquines i similars |
334 | 73,00% | 7293 | Vidriers |
335 | 73,00% | 8152 | Operadors de telers i altres màquines de teixir |
336 | 73,20% | 5110 | Cuiners assalariats |
337 | 73,33% | 7894 | Fumigadors i altres controladors de plagues i males herbes |
338 | 73,50% | 7292 | Instal·ladors de material aïllant tèrmic i d'insonorització |
339 | 73,50% | 9490 | Altres ocupacions elementals |
340 | 74,00% | 8145 | Operadors d'instal·lacions de preparació de pasta de paper i de fabricació de paper |
341 | 74,67% | 7708 | Preparadors i elaboradors de tabac i productes derivats |
342 | 74,80% | 9700 | Peons de les indústries manufactureres |
343 | 75,00% | 7211 | Guixaires |
344 | 75,00% | 7212 | Aplicadors de revestiments de pasta i morter |
345 | 75,50% | 4424 | Teleoperadors |
346 | 76,00% | 6209 | Treballadors qualificats en activitats ramaderes ncaa |
347 | 76,00% | 6201 | Treballadors qualificats en activitats ramaderes de bestiar boví |
348 | 76,00% | 6202 | Treballadors qualificats en activitats ramaderes de bestiar oví i cabrum |
349 | 76,00% | 6203 | Treballadors qualificats en activitats ramaderes de bestiar porcí |
350 | 76,00% | 6204 | Treballadors qualificats en apicultura i sericicultura |
351 | 76,00% | 6205 | Treballadors qualificats en avicultura i cunicultura |
352 | 76,00% | 6300 | Treballadors qualificats en activitats agropecuàries mixtes |
353 | 76,00% | 6421 | Treballadors qualificats en aqüicultura |
354 | 76,67% | 3404 | Professionals de suport de serveis estadístics, matemàtics i similars |
355 | 77,17% | 8113 | Sondistes i treballadors similars |
356 | 77,33% | 7322 | Treballadors de la fabricació d'eines, mecànics ajustadors, modelistes, matricers i similars |
357 | 77,50% | 7312 | Soldadors i oxitalladors |
358 | 78,00% | 7313 | Planxistes i calderers |
359 | 78,00% | 3811 | Tècnics en operacions de sistemes informàtics |
360 | 79,00% | 7704 | Treballadors del tractament de la llet i l'elaboració de productes lactis, inclosos els gelats |
361 | 79,00% | 8321 | Operadors de maquinària agrícola mòbil |
362 | 79,00% | 8322 | Operadors de maquinària forestal mòbil |
363 | 79,20% | 6410 | Treballadors qualificats en activitats forestals i del medi natural |
364 | 80,00% | 9602 | Peons de la construcció d'edificis |
365 | 80,50% | 8201 | Engalzadors de maquinària mecànica |
366 | 80,50% | 7231 | Pintors i empaperadors |
367 | 80,50% | 7232 | Pintors en les indústries manufactureres |
368 | 81,00% | 7311 | Emmotlladors i matricers |
369 | 81,00% | 8143 | Operadors de màquines de fabricar productes de paper i cartó |
370 | 81,00% | 9221 | Netejadors en sec i a mà i similars |
371 | 81,33% | 8191 | Operadors de forns i instal·lacions de vidrieria i ceràmica |
372 | 81,60% | 8160 | Operadors de màquines d'elaborar productes alimentaris, begudes i tabac |
373 | 82,00% | 7240 | Enrajoladors, parqueters i similars |
374 | 82,20% | 8141 | Operadors de màquines de fabricar productes de cautxú i derivats de resines naturals |
375 | 82,33% | 7834 | Cosidors a mà, brodadors i similars |
376 | 82,50% | 3123 | Tècnics en electricitat |
377 | 82,50% | 3134 | Tècnics de refineries de petroli i gas natural |
378 | 83,00% | 7622 | Treballadors de processos d'impressió |
379 | 83,00% | 9229 | Altre tipus de personal de neteja ncaa |
380 | 83,00% | 9541 | Peons de la pesca |
381 | 83,00% | 9542 | Peons de l'aqüicultura |
382 | 83,23% | 5000 | Cambrers i cuiners propietaris |
383 | 83,67% | 7615 | Bufadors, modeladors, laminadors, talladors i polidors de vidre |
384 | 84,00% | 3124 | Tècnics en electrònica (excepte en electromedicina) |
385 | 84,00% | 3125 | Tècnics en electrònica, especialitat en electromedicina |
386 | 84,00% | 3155 | Tècnics en seguretat aeronàutica |
387 | 84,00% | 3833 | Tècnics en enginyeria de les telecomunicacions |
388 | 84,00% | 4222 | Codificadors i correctors d'impremta |
389 | 84,00% | 7831 | Sastres, modistes, pelleters i barreters |
390 | 84,50% | 7701 | Matadors i treballadors de les indústries càrnies |
391 | 84,50% | 7702 | Treballadors de les indústries del peix |
392 | 84,67% | 8131 | Operadors de plantes industrials químiques |
393 | 84,67% | 8132 | Operadors de màquines de fabricar productes farmacèutics, cosmètics i similars |
394 | 85,00% | 3133 | Tècnics en control d'instal·lacions de processament de productes químics |
395 | 85,00% | 9310 | Ajudants de cuina |
396 | 85,00% | 3614 | Secretaris de centres mèdics o clíniques |
397 | 85,67% | 4121 | Empleats de control de subministrament i inventari |
398 | 86,00% | 4221 | Empleats de serveis de correus (excepte empleats de finestreta) |
399 | 86,00% | 7122 | Pedrers, trossejadors, picadors i gravadors de pedra |
400 | 86,00% | 8144 | Operadors de serradores, de màquines de fabricar taulers i d'instal·lacions similars de tractament de la fusta i el suro |
401 | 87,00% | 9511 | Peons agrícoles (excepte d'hortes, hivernacles, planters i jardins) |
402 | 87,00% | 9520 | Peons ramaders |
403 | 87,00% | 9530 | Peons agropecuaris |
404 | 87,00% | 9543 | Peons forestals i de la caça |
405 | 87,09% | 7323 | Ajustadors i operadors de màquines eina |
406 | 87,50% | 9320 | Preparadors de menjar ràpid |
407 | 88,00% | 3135 | Tècnics en control de processos de producció de metalls |
408 | 88,00% | 4122 | Empleats d'oficina de serveis de suport a la producció |
409 | 88,00% | 8114 | Operadors de màquines de fabricar productes derivats de minerals no metàl·lics |
410 | 88,00% | 8122 | Operadors de màquines polidores, galvanitzadores i recobridores de metalls |
411 | 88,00% | 9601 | Peons d'obres públiques |
412 | 88,00% | 8121 | Operadors d'instal·lacions d'obtenció i transformació de metalls |
413 | 88,33% | 7111 | Encofradors i operaris de la posada en obra del formigó |
414 | 88,33% | 7112 | Muntadors de prefabricats estructurals (només de formigó) |
415 | 88,50% | 9431 | Ordenances |
416 | 88,50% | 9432 | Mossos d'equipatge i similars |
417 | 88,50% | 9433 | Repartidors, persones dels encàrrecs i missatgers, a peu |
418 | 89,00% | 7315 | Muntadors d'estructures cablejades i empalmadors de cables |
419 | 89,00% | 7703 | Forners, pastissers i confiters |
420 | 89,00% | 8112 | Operadors d'instal·lacions de preparació de minerals i roques |
421 | 89,00% | 8153 | Operadors de màquines de cosir i brodar |
422 | 89,00% | 8192 | Operadors de calderes i màquines de vapor |
423 | 89,20% | 8331 | Operadors de maquinària de moviments de terres i equips similars |
424 | 89,50% | 5120 | Cambrers assalariats |
425 | 89,50% | 5941 | Vigilants de seguretat i similars habilitats per a portar armes |
426 | 89,50% | 5942 | Auxiliars de vigilant de seguretat i similars no habilitats per a portar armes |
427 | 89,50% | 9434 | Lectors de comptadors (aigua, gas, etc.) i recaptadors de monedes de màquines recreatives i expenedores |
428 | 90,00% | 5500 | Caixers i taquillers (excepte de banca) |
429 | 90,00% | 4223 | Empleats de serveis de personal |
430 | 90,00% | 4301 | Introductors de dades |
431 | 90,00% | 7291 | Muntadors de cobertes |
432 | 90,58% | 8142 | Operadors de màquines de fabricar productes de matèries plàstiques |
433 | 91,00% | 4411 | Empleats d'informació a l'usuari |
434 | 91,00% | 3322 | Tècnics superiors en documentació sanitària |
435 | 91,50% | 7820 | Ebenistes i treballadors similars |
436 | 92,00% | 5621 | Tècnics auxiliars de farmàcia |
437 | 92,20% | 8202 | Engalzadors d'equips elèctrics i electrònics |
438 | 92,25% | 8199 | Altres operadors d'instal·lacions i maquinària fixa ncaa |
439 | 92,50% | 7324 | Polidors de metalls i esmolets d'eines |
440 | 93,00% | 3621 | Professionals de suport de l'Administració pública de tributs |
441 | 93,00% | 7321 | Ferrers i forjadors |
442 | 93,00% | 9442 | Classificadors de residus, operaris d'ecoparc i recollidors de ferralla |
443 | 94,00% | 3629 | Altres professionals de suport de l'Administració pública per a tasques d'inspecció i control i similars |
444 | 94,00% | 4430 | Agents d'enquestes |
445 | 94,00% | 5411 | Venedors de quioscos |
446 | 94,00% | 5412 | Venedors de parades de mercat i mercats ocasionals |
447 | 94,00% | 5491 | Venedors a domicili |
448 | 94,00% | 5831 | Supervisors de manteniment i neteja d'oficines, hotels i altres establiments |
449 | 94,00% | 5832 | Majordoms domèstics |
450 | 94,00% | 5840 | Treballadors propietaris de petits allotjaments |
451 | 94,00% | 9410 | Venedors de carrer |
452 | 94,00% | 9812 | Conductors de vehicles de tracció animal per al transport de persones i similars |
453 | 94,80% | 4309 | Altres empleats administratius sense tasques d'atenció al públic ncaa |
454 | 95,00% | 4445 | Cobradors de factures, deutes i empleats similars |
455 | 95,00% | 5220 | Venedors de botigues i magatzems |
456 | 95,00% | 7613 | Joiers, orfebres i argenters |
457 | 95,00% | 7616 | Retolistes, gravadors de vidre i pintors decoratius d'articles diversos |
458 | 95,00% | 7623 | Treballadors de processos d'enquadernació |
459 | 95,00% | 9512 | Peons agrícoles d'hortes, hivernacles, planters i jardins |
460 | 95,33% | 3405 | Taxadors |
461 | 95,67% | 2611 | Especialistes en comptabilitat |
462 | 95,75% | 4210 | Empleats de biblioteques i arxius |
463 | 96,00% | 4123 | Empleats de logística i transport de passatgers i mercaderies |
464 | 96,00% | 4412 | Recepcionistes (excepte d'hotels) |
465 | 96,00% | 8151 | Operadors de màquines de preparar fibres, filar i debanar |
466 | 96,50% | 4423 | Telefonistes |
467 | 96,50% | 4441 | Caixers de bancs i similars |
468 | 96,50% | 4446 | Empleats de finestreta de correus |
469 | 96,80% | 4113 | Empleats d'oficina de serveis estadístics, financers i bancaris |
470 | 97,00% | 3142 | Tècnics agropecuaris |
471 | 97,00% | 4111 | Empleats de comptabilitat |
472 | 97,00% | 4112 | Empleats de control de personal i nòmines |
473 | 97,00% | 5499 | Altres venedors ncaa |
474 | 97,00% | 7812 | Ajustadors i operadors de màquines de treballar la fusta |
475 | 97,00% | 8154 | Operadors de màquines de blanquejar, tenyir, estampar i acabar tèxtils |
476 | 97,00% | 8156 | Operadors de màquines de fabricar calçat, marroquineria i guanteria de pell |
477 | 97,00% | 8209 | Muntadors i engalzadors ncaa |
478 | 98,00% | 3403 | Tenidors de llibres |
479 | 98,00% | 3612 | Assistents jurídics |
480 | 98,00% | 5493 | Models de moda, art i publicitat |
481 | 98,00% | 7893 | Classificadors i provadors de productes (excepte aliments, begudes i tabac) |
482 | 98,00% | 8193 | Operadors de màquines d'embalatge, embotellament i etiquetatge |
483 | 98,50% | 3531 | Representants de duanes |
484 | 99,00% | 5420 | Operadors de telemàrqueting |
485 | 99,00% | 8133 | Operadors de laboratoris fotogràfics i similars |
(1) Aquest treball s’ha beneficiat de la indispensable assistència de la Cristina Farràs i dels excel·lents comentaris de tot l’equip de CaixaBank Research.
(2) En aquest sentit, la millora de la tecnologia sensorial també està permetent generar grans bases de dades amb informació sensorial que fins ara no estava quantificada.
(3) El diccionari O*NET de 2010, on hi ha 903 ocupacions (classificació SOC), proporciona una definició de les característiques principals de cada ocupació i una descripció de les tasques específiques que requereix. Frey i Osborne agreguen les dades del diccionari al codi ocupacional SOC de 6 dígits i les enllacen amb les dades sobre ocupació i salaris de 2010 que prepara el Bureau of Labor Statistics. Aquesta agregació fa que es quedin amb 702 ocupacions.
(4) En aquest estudi, utilitzem les enquestes de la EPA entre 2016 T2 i 2017 T2. En aquestes onades, de mitjana es van entrevistar al voltant de 160.000 persones al conjunt d’Espanya i 16.000 persones a Catalunya.
(5) Quan una categoria professional de la classificació CCO correspon a més d’una categoria de la classificació SOC, assignem a la categoria CCO la mitjana simple del risc d’automatització que Frey i Osborne assignen a les diverses categories SOC.
(6) Amb la EPA, cal treballar amb categories d’ocupacions de tres dígits, menys detallades que les categories a quatre dígits de la nostra llista de 485 ocupacions. Per tant, amb una mitjana simple, agreguem a categories ocupacionals de tres dígits les probabilitats d’automatització assignades a categories ocupacionals de quatre dígits i obtenim una llista final de 167 ocupacions.
(7) Les estimacions són molt semblants quan prenem cada publicació de la EPA per separat i mostren força estabilitat en les diverses onades analitzades (2016 T2 a 2017 T2).
(8) Gran part d’aquesta secció es basa en Arntz et al (2016).
(9) En primer lloc, estimen la relació entre el risc d’automatització estimat per Frey i Osborne (informació a nivell d’ocupació) i 43 característiques que consideren rellevants i per les quals troben informació a l’enquesta (informació a nivell d’individu). Amb aquesta relació, estimen un nou risc d’automatització, aquest cop assignat directament als individus (i no a l’ocupació), com a funció de la informació (individual) del PIAAC
(10) L'informe de McKinsey & Company (2015) estima que, actualment, només el 4% dels treballs als EUA són exigents en termes de creativitat.
(11) Vegeu Autor, D. H. (2015).
Published on 11/05/18
Accepted on 07/04/18
Submitted on 27/02/18
Licence: Other