Abstract de comunicació

Eix del Congrés: Eix 5, sostenibilitat de les polítiques públiques. Avaluació i control de les polítiques públiques.

Títol de la comunicació: Impacte econòmic en el territori dels Ajuts d’Inversió LEADER en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014 – 2022. Balanç inversions 2016 - 2020

Autors:

Promo Assessors: Miquel Morell i Marc Gras

Departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: Laura Dalmau i Josep Maria Martí

Associació Iniciatives Rurals de Catalunya: Eduard Trepat

Resum de la comunicació:

El desenvolupament socioeconòmic i cultural dels territoris rurals és un dels objectius principals del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), l’instrument financer de la política europea per fomentar el desenvolupament rural i que finança els programes de desenvolupament rural (PDR) dels estats membres de la Unió Europea. El FEADER, mitjançant el Reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural (Reglament UE núm. 1305/2013) estableix la possibilitat que mesures d’ajut relacionades amb l’economia rural puguin aplicar-se mitjançant estratègies de desenvolupament local sota l’anomenat enfocament LEADER (sigles que responen en francès a Liaison Entre Actions de Développement de l'Économie Rurale).

El programa LEADER té com a objectiu ajudar al desenvolupament de les regions rurals per mitjà de projectes orientats a respondre a les necessitats locals. Aquest programa de desenvolupament local té la característica de fer partícips als actors locals mitjançant els Grups d’Acció Local (GAL), focalitzant els fons de desenvolupament a les necessitats locals utilitzant la metodologia bottom up i les Estratègies de Desenvolupament Local Participades (EDLP). Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial conjuntament amb la gestió dels ajuts Leader, que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per a fomentar la realització d'inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i de joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d'activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural, entre altres.

La present comunicació té per objecte avaluar l’impacte econòmic en el territori de les inversions vinculades a finançament LEADER en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya entre el període entre el període 2016 - 2020. L’impacte econòmic generat per les inversions executades amb ajuts LEADER genera dos tipus d’impacte, un de puntual i un altre de recurrent, de manera que l’estudi d’impacte econòmic s’ha estructurat prenent en consideració aquests dos impactes econòmics diferents:

  • Impacte econòmic puntual: Increment de l’activitat econòmica generada en el moment puntual d’executar-se la inversió total a través del finançament LEADER durant el període 2016 – 2020.
  • Impacte econòmic recurrent: Increment de l’activitat econòmica generada gràcies a la inversió executada, que es perllonga en el temps i que esdevé recurrent una vegada executades les inversions amb finançament LEADER entre el període 2016 – 2020.

Sota aquesta premissa i tenint en consideració que el punt de partida són els 1.411 expedients certificats expedits entre els anys 2016 i 2020, amb un volum d’inversió total certificat igual a 156 M€ (dels que 41 M€ han estat amb ajuts LEADER), el treball analitza el seu impacte econòmic a partir del marc Input – Output de Catalunya, mitjançant un procés de regionalització d’aquest marc en el territori delimitat com a territori LEADER, que permet calcular els impactes econòmics directes, indirectes i induïts en aquest territori, en termes de Valor Afegit Brut, Llocs de Treball Equivalents a Temps Complert, Producció i Retorn fiscal, derivat de la inversió executada amb finançament LEADER, així com també el seu efecte spillover a la resta de Catalunya, estat espanyol i resta del món.

Back to Top

Document information

Published on 31/05/24
Submitted on 28/05/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document