Abstract

Catalunya va ser un dels territoris pioners a nivell internacional en dissenyar i implementar iniciatives de millora de la competitivitat utilitzant els clústers. Les tres dècades d’experiència continuada han tingut des dels inicis, l’any 1992, l’objectiu essencial de millorar la competitivitat empresarial entenent el clúster com una eina i no pas com a un objectiu.

Els orígens d’aquesta metodologia els trobem el 1990 quan el professor de la Universitat de Harvard, Michael E. Porter, publicà The Competitive Advantage of Nations, llibre que va obrir la porta a la utilització dels clústers com a eina de política pública per al reforçament de la competitivitat. Catalunya va ser un dels primers llocs al món en utilitzar aquest enfocament basat en enfortir la competitivitat d’un territori mitjançant la millora de l’estratègia de les empreses i de l’entorn en el qual operen. Aquest esforç i la metodologia original que es desenvolupà a Catalunya va ser reconegut pel mateix Michael Porter en la seva obra On competition (HBS publishing, Boston, 1998). Finalment, la trajectòria de Catalunya en l’aplicació de la política de clústers ha estat recentment objectiu d’un cas d’estudi per part de la universitat de Harvard (veure Christian C.M. Ketels, Three decades of cluster policy in Catalonia: what’s next?, HBS 724404-PDF-ENG, 2023

Aquest recent cas publicat per Harvard sobre l’experiència catalana esdevé un element de reflexió òptim per aprendre del passat però sobretot per encarar el futur. Com hauria d’evolucionar la política de clústers per arribar al seu màxim potencial en el context actual? Quines aportacions pot fer a la prosperitat de Catalunya? A la intensitat tecnològica de la indústria catalana? A generar el talent necessari per aprofitar els grans reptes de futur? A un nou capitalisme més conscient?

  • Els seus objectius.

Descriure els factors descriptius d’una política pública en l’àmbit de la competitivitat que , malgrat la inestabilitat vinculada als canvis derivats del cicle polític, s’ha mantingut estable durant més de tres dècades.

Alhora, compartir les reflexions de futur per entendre com evolucionar la política de clústers en el context actual.

  • Els resultats i conclusions assolides.

Els aprenentatges dels 30 anys de política de clústers, que es descriuran en la comunicació, inclouen aspectes institucionals (treball públic-privat desplegat en xarxa), impacte econòmic (mètriques resultat del rendiment de comptes en base a una avaluació sistemàtica realitzada anualment seguint les millors pràctiques internacionals), competitivitat (estructures sectorials activades al llarg dels anys per incrementar la competitivitat de les empreses i el territori), lideratge (influència de la comunitat clúster catalana en els fòrums internacionals de referència, com Harvard, el TCI Network o la Comissió Europea).

Back to Top

Document information

Published on 07/06/24
Submitted on 08/05/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document