La importància del sector del comerç com a eix dinamitzador de l'economia de les ciutats, per la seva capacitat d'atracció de demanda exterior, per la seva aportació a la cadena de distribució del productes a la ciutadania i per la seva vertebració social en el  territori.


Justificació

El sector del comerç exerceix un paper fonamental en l'economia catalana, essent un eix dinamitzador de ciutats com Barcelona. L’any 2023, el creixement del PIB de Barcelona  ha estat superior al de Catalunya (2,6%) i d’Espanya (2,5%), fet que s’explica per un predomini del sector serveis en l’economia de la ciutat respecte a la dels altres territoris, i especialment gràcies a aquelles activitats amb més volum de valor afegit brut (VAB) com són el comerç, el transport i la hostaleria, que representen un 23,6%.

A partir de l’anàlisi de diferents fonts d’informació i estudis sòcio-econòmics publicats, volem obtenir una radiografia del moment present del comerç de Barcelona, de les seves fortaleses i debilitats, dels seus principals reptes i oportunitats, per tal d’identificar les palanques que contribuiran al desenvolupament estratègic del sector a mig termini, preservant la seva vertebració social en el territori.

Objectius

  • Reforçar el paper estratègic del comerç per contribuir al desenvolupament econòmic, al foment de l'ocupació i al benestar de la ciutadania de Barcelona.
  • Analitzar la importància de l’economia del visitant per al comerç de Barcelona.
  • Identificar els aspectes que debiliten el desenvolupament del sector.
  • Generar prestigi del sector comerç de Barcelona, com un sector amb talent, professionalització i especialització.
  • Contribuir al posicionament del ‘shopping de Barcelona’ en el rànquing de les millors ciutats de compres del món.
  • Conèixer els reptes i oportunitats del sector comerç de Barcelona per a mantenir-se com un sector estratègic de futur.

Resultats

La capacitat d'atreure demanda exterior contribueix significativament al creixement econòmic local. La gestió del turisme és i ha de ser una de les palanques de futur per al sector.

Per altra banda, el comerç juga un paper crucial a la cadena de distribució de productes, assegurant l'accés de la ciutadania a béns i serveis. La integració del sector comerç com a procés productiu ha de ser un vector clau pel seu desenvolupament.

La importància del sector per a l’economia local fomenta l’ocupació i el talent, sent cada cop més indispensable la formació en retail i el coneixement d’idiomes en diferents posicions laborals del sector.

La vertebració social del comerç al territori fomenta la cohesió i el desenvolupament comunitari. El comerç no només impulsa l'economia, sinó que també enforteix els lligams socials i la qualitat de vida dels habitants.

Les polítiques d’urbanisme tenen afectació directa en l’accessibilitat i la mobilitat dels ciutadans i dels visitants. Cal col·laboració público-privada en la presa de decisions de mobilitat i posada en marxa de noves infraestructures com l’aeroport.

La seguretat és clau per a garantir el bon funcionament del sector. És necessari un acord entre actors institucionals i professionals per a que el sistema judicial pugui ser àgil i competent. Calen judicis penals ràpids a Barcelona.

La innovació i la capacitat d’integració de forma natural de les noves tecnologies són aspectes de primer ordre perquè Barcelona estigui a l’avantguarda i entre les principals ciutats del shopping internacional.

La promoció del comerç és clau per a mantenir i incrementar la despesa. La competència amb altres ciutats europees -entre altres- és alta i exigeix explorar contínuament vies de promoció i difusió de Barcelona arreu del món.

La sostenibilitat i el canvi climàtic són cabdals pel sector. Cal incrementar les polítiques de sostenibilitat del sector, tant per minimitzar els efectes de la petjada de carboni com per atraure a nous consumidors, cada cop més conscients.

Back to Top

Document information

Published on 11/06/24
Submitted on 05/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

claim authorship

Are you one of the authors of this document?