L’AIGUA REGENERADA PER ASSEGURAR LA RESILIÈNCIA ECONÒMICA, SOCIAL I AMBIENTAL DE CATALUNYA

L’aigua és font de vida, i ho és des de moltes perspectives diferents. Garantitza la vida al planeta, ja que és imprescindible per la salut i el benestar de les persones i els ecosistemes, alhora que és un element bàsic per la preservació i protecció del medi ambient, però també contribueix de forma molt activa a les activitats econòmiques i a la capacitat de generar impacte positiu.

Actualment a Catalunya ens trobem en un context escassetat hídrica estructural, i les previsions dels experts de les Nacions Unides en l'anàlisis del efectes del canvi climàtic, el IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic), en el seu estudi CCP4 de la Regió Mediterrània, ja preveuen que la manca de qualitat i disponibilitat d’aigua serà un escenari cada cop més freqüents.

Per poder fer front a aquesta situació cal dotar el territori de les infraestructures necessàries per dotar Catalunya de major resiliència en front els efectes de l’escassetat hídrica estructural en la que està immersa. La inversió en infraestructures que dotin el territori de la resiliència i la capacitat de fer front a aquests escenaris redondarà en una gestió ambiental. social i econòmicament sostenible.

La resiliència del territori català passa perquè l’abastament d’aigua no depengui del règim pluvial, i per tant és imprescindible incrementar les masses d’aigua disponibles. A dia d’avui això només és possible a través de 3 solucions: la regeneració, la dessalació o la interconnexió d’aigua.

La dessalinització, degut al seu impacte climàtic i l’elevat cost econòmic que suposa, la hauríem d’entendre com una solució d’emergència.

La interconnexió és una solució que té moltes implicacions socials, econòmiques i polítiques.

Per tot això, des d’AGBAR apostem per la regeneració d’aigua, ja que aquesta té moltes més avantatges tant des d’un punt de vista econòmic com des d’un punt de vista sostenible. L’aigua regenerada s’utilitza des de fa anys en el rec agrícola, la indústria, per a usos urbans, contra la intrusió marina, fet que ajuda a protegir els aqüífers, i per al manteniment dels cabals del riu, però a més des de 2022 s’ha convertit, en algunes àrees del territori català, en un recurs imprescindible per assegurar l’abastament d’aigua.

Així doncs les infraestructures que permetin regenerar l’aigua per poder tancar el cicle i utilitzar-la en els diferents usos possibles, donant resposta a la demanda actual i futura tant des de la perspectiva de la quantitat com de la qualitat d’aigua requerida en cada us, són aquelles infraestructures que permetran fer una gestió sostenible del territori i dotar-lo de major resiliència per fer front als reptes futurs econòmics, socials i ambientals.

El desenvolupament econòmic i social de Catalunya passa per disposar d’infraestructures sostenibles que permetin fer front al desenvolupament econòmic català i protegeixin les persones i el planeta.

Back to Top

Document information

Published on 27/06/24
Submitted on 27/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document