4t Congrés d’Economia i Empresa de Catalunya

Cap a una economia més digital i sostenible

Eix 5. SOSTENIBILITAT DE LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES

  • Habitatge

FINANÇAMENT DE LES POLÍTIQUES D’ACCÉS A L’HABITATGE SOCIAL DE LLOGUER

Anton Gasol Magriñà

Patró de la Fundació Família i Benestar Social (FIB). Membre de la Comissió de Finançament de COHABITAC

Considerem que l’habitatge és un pilar clau de l’Estat de Benestar com ho són l’educació, les pensions, la sanitat, o els serveis socials. La gran política habitacional és la que planteja abastir la demanda de parcs d’habitatge públics i socials mitjançant un finançament adient a les seves característiques i necessitats.

La comunicació pretén posar l’èmfasi en el finançament de la promoció d’habitatge social de lloguer, pedra angular per tal de proveir a la societat d’un parc que pugui abastar les necessitats sorgides de la darrera crisi financera (2088-2012) que ha suposat un punt d’inflexió en el mercat de l’habitatge, amb un protagonisme molt més accentuat de les transaccions del lloguer. Un canvi estructural produït pel fort augment de la precarietat laboral en determinats col·lectius socials, com ara les rendes baixes, la població estrangera, i els joves. Som del parer que és fonamental blindar el dret a l’habitatge per damunt de la seva consideració com un bé de mercat.

La comunicació farà un repàs de les circumstàncies que han conduit a Espanya i a Catalunya a la manca d’un parc d’habitatge social suficient (tant en propietat com de lloguer).

Segons la projecció de la creació de noves llars que fa l’INE i el PTSH (Pla territorial sectorial d’habitatge) és necessita la promoció d’habitatge social amb suport de l’Administració Pública a una mitjana de 15.000 habitatges/any, durant els propers 15 anys, una xifra molt allunyada de la producció dels darrers 10 anys.

Per tal d’assegurar el finançament de la promoció d’habitatge social de lloguer cal:

1) Continuar comptant amb finançament regular per part del Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (BDCE, CEB), que té com a objectiu millorar les condicions de vida i la cohesió social a Europa mitjançant el finançament de projectes d’alt impacte social, mitjançant la concessió de préstecs i garanties. I també poder accedir al finançament de projectes a llarg termini per part del Banc Europeu d’Inversions (BEI). La provisió d’aquest finançament és bo vehicular-la a través de l’Agència financera tant de l’Estat (ICO) com de la Generalitat de Catalunya (ICF).

2) I, com a novedós, replicar el «Pla d’Inversions per a una Europa Sostenible. Pla d’Inversions del Pacte Verd Europeu» => amb el «Pla d’Inversions per a una Europa Inclusiva. Pla d’Inversions del Pacte d’Habitatge Social Europeu» que garanteixi una vida digna a tota la ciutadania: accedir a un habitatge en condicions assequibles. I així, igual que hi ha el «bo verd europeu» o «BVEu» hi hagi també el «bo d’habitatge europeu» o «BHEu». La pretensió de la Comunicació és que entre tots els agents implicats es pugui aconseguir durant el nou mandat del Parlament Europeu, juntament amb el Consell, adoptar un REGLAMENT (UE) que repliqui el del 2023/2631 de 30.11.2023 sobre els “bons verds europeus”, en aquest cas sobre els “bons d’habitatge social europeus”.
Back to Top

Document information

Published on 17/06/24
Submitted on 12/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document