Abstract

Aquest document presenta el resum d'una comunicació que presento a consideració del comitè per l'eix de "SOSTENIBILITAT DE LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES".\\

La comunicació presenta una primera anàlisi del benestar percebut a Catalunya basat en l'enquesta que durant els mesos de desembre de 2022 i gener de 2023 van contestar 4.000 residents a Catalunya i fent servir una pregunta de satisfacció amb la vida com a mesura de benestar percebut. La riquesa de l'enquesta permet utilitzar un ampli ventall d'informació sobre els individus que ens permet entendre els determinants del benestar percebut. Al llarg de les últimes dècades, les mesures de benestar percebut han guanyat importància i s'han convertit en un indicador emprat per molts organismes internacionals i governs. El treball dels investigadors en aquest àmbit ha contribuït al desenvolupament d'indicadors fiables que són utilitzats per un nombre creixent de països com a mesura que cal tenir en compte en la presa de decisions de polítiques públiques.

Els resultats indiquen que la situació econòmica, mesurada no només amb els ingressos, sinó també amb altres variables de vulnerabilitat econòmica, és molt important per al benestar percebut, però altres variables fan un paper destacat. La situació laboral (per exemple, tenir feina i disposar de certesa laboral) és un altre factor molt important per a aquelles persones que es troben en una situació econòmica activa. Així mateix, les relacions personals (tenir persones amb qui comptar, no sentir-se sol i tenir temps per a la família i per socialitzar) i la salut són també de gran rellevància. La relació amb els altres inclou també aquelles persones que són fora del cercle més íntim i assenyala la importància de viure en una societat amb nivells de confiança alts (entre els individus que la formen i amb les institucions).

Tant el disseny del projecte com el qüestionari i la seva anàlisi posterior parteixen dels coneixements previs de la literatura i ha comptat amb el suport d’experts en diferents àmbits. L'enquesta i l'anàlisi representen el primer estudi del benestar percebut dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i requereixen una continuïtat que ajudi a definir i prioritzar les polítiques públiques. La riquesa del qüestionari permet analitzar els determinants del benestar percebut i presentar una primera anàlisi que, junt amb futurs estudis, dona elements de priorització en el disseny de les polítiques públiques. Addicionalment, aquest primer estudi serveix de guia per dissenyar una estratègia de seguiment del benestar a través de qüestionaris reduïts o adaptats a diferents col.lectius.

Back to Top

Document information

Published on 31/05/24
Submitted on 03/05/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

Keywords