Abstrat del treball en el IV Congrès. Porposo que queda situat en el grup 1.
La Covid primer i la guerra d’Ucraïna després, han canviat per complet les relacions econòmiques i de seguretat de la UE. Ha canviat la idea de que amb diners es pot comprat tot, perquè amb la pandèmia i amb la guerra, està clar que, tot i tenir capacitat econòmica, no es pot garantir la disposició de productes bàsics en cas de conflicte. Aquesta nova realitat ha posat sobre la taula el tractament de la seguretat i defensa que ha de fer la UE i els seus estats membre, i això comporta incrementar pressupost en defensa, coordinar millor les estratègies dels diferents exercits i tenir mol clar quí són els aliats. En aquest nou escenari, s’analitza l’evolució de la despesa en defensa per estats membres i per la UE en general i també la comparació amb els estats importants del planeta.
També, les implicacions polítiques i econòmiques i la posició comuna de la UE respecte el conflicte de Gaza, serà motiu d’anàlisi, així com el cost econòmic d’una possible extensió del conflicte a la zona.
I, finalment, una anàlisi de la capacitat en seguretat i defensa de la UE i la capacitat d’influir en els conflictes internacionals.
Xavier Ferrer
Doctor per al UE, economista i politòleg.
Published on 31/05/24
Submitted on 06/05/24
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?