Ningú sembla satisfet amb els funcionament de les institucions públiques. Els ciutadans afirmen patir-les, mentre els propis actors administratius troben poques raons per defensar-les. Proclamem, des de fa almenys tres dècades, la imperiosa necessitat de reformar l’administració; però restem estancats i ens mostrem incapaços de trobar solucions efectives.
En les properes pàgines recuperarem aquest debat i insistirem en línies de transformació institucional que ja han estat apuntades amb anterioritat. Ni existeix una recepta màgica ni aportarem novetats miraculoses, però sí que insistirem i persistirem en defensar una transformació administrativa del tot imprescindible pel benestar i el progrés de la nostra societat. Ho farem de manera breu i a partir de tres apartats: en el primer recordarem on som, en el segon ens preguntarem on ens agradaria estar i, finalment, en el tercer buscarem la millor forma d’assolir els nostres objectius.
Malgrat tractar-se d’un tema àrid i poc atractiu, els acadèmics i els professionals portem molts anys analitzant la situació de l’administració pública i, per tant, disposem d’un diagnòstic molt detallat i compartit. S’han redactat múltiples informes i document sobre l’estat de les nostres institucions, de manera que ara ens limitarem a subratllar els principals problemes que l’administració arrossega de manera ja gairebé crònica. L’administració pública és, usant una metàfora un enorme vaixell amb grans dificultats per maniobrar, que s’està desballestant, que s’allunya inaccessible i que ha perdut el rumb.
Amb aquest panorama, qui vol embarcar-se amb aquesta administració pública? Més enllà de la metàfora, es tracta d’una pregunta que ens porta a una resposta preocupant i que fa referència a una enorme desafecció i descrèdit. Una desconfiança acumulada que fins i tot inhibeix la voluntat de transformar-la.
La situació de partida és, doncs, tant preocupant com compartida; mentre que a l’hora de definir els horitzons de futur -almenys de manera genèrica- també emergeix el consens entre els analistes. Aquest acord sobre on voldríem estar pot expressar-se de moltes maneres; però sol referir-se a la necessitat de millorar la capacitat de les nostres administracions públiques. Ho hem resumit a través d’esmentar 6 tipus de capacitats que caldria promoure:
Reforçat la capacitat institucional implica (1) simplificar processos i concentrar-se en els resultats (reduir les traves administratives); (2) apostar per la transparència i el bon govern (alliberar-nos de la corrupció i rendir comptes); i (3) superar el mite de la sobredimensió (es necessiten més recursos, no menys).
Així doncs, resulta crucial articular una política de funció pública que avanci en almenys 3 direccions: (1) dimensionar la plantilla (aprofitar el context de renovació per dotar-nos dels recursos humans necessaris en cada àmbit); (2) definir perfils i mecanismes de selecció (incorporar nous coneixements i habilitats adaptades a les necessitats actuals); i (3) captar talent i joventut (canviant la percepció sobre unes institucions poc atractives per professionals transformadors i innovadors).
Per tant, davant la complexitat cal desplegar (1) la capacitat de teixir xarxes (superar les estructures jeràrquiques i aprendre a treballar plegats des de la confiança i el reconeixement de la interdependència) i (2) la capacitat de col·laborar (superant l’èmfasi en la competència i l’especialització i, en canvi, apostant pels diàlegs, les trobades i la construcció conjunta).
No es tracta, però, com havia estat habitual, de copiar el discurs sobre l’orientació al client usada en el món empresarial. Es tracta, en canvi, de centrar-nos en el concepte de ciutadania; en uns ciutadans amb drets i obligacions públiques independents de la seva capacitat d’articular demandes particulars. Caldria, així, treballar en 3 direccions: (1) facilitar l’accés a l’administració i, especialment, a les persones més vulnerables; (2) facilitar la participació de la ciutadania en el disseny de les polítiques públiques; i (3) combinar els drets col·lectius com a ciutadans amb la personalització de les relacions amb l’administració pública.
Necessitem passar de la retòrica a la pràctica i, en aquest sentit, hem de potenciar les capacitats per (1) operar des de teories del canvi compartides (amb objectius conjunts de transformació a mig-llarg termini); (2) incorporar una lògica promotora i emprenedora (posant el focus en el per a què i no en el com); i (3) avaluar els resultats (connectant les feines realitzades amb els impactes esperats).
Per tant, davant desconeixements i tòpics negatius resulta clau treballar en almenys dues direccions: (1) una administració intel·ligible (simplificar el llenguatge administratiu i adaptar-lo al registre de la ciutadania); i (2) un relat clar sobre el propòsit i la utilitat de l’administració pública (és clar que sense les institucions públiques les nostres vides serien pitjors, però cal ser capaços d’explicar-ho i mostrar-ho a la ciutadania).
Després de parlar de les capacitats que voldríem observar en l’horitzó de les nostres administracions públiques, en aquest darrer epígraf volem donar un pas més i proposar apostes i compromisos concrets que ens haurien d’ajudar a avançar. No podem entrar en detalls, però suggerim 6 àmbits de treball:
Usant altres termes, les administracions públiques del segle XXI necessiten combinar el seu muscle orientat a l’acció (característica clàssica) amb el seu cervell orientat al pensament (el nou desafiament). És a dir, les actuals institucions públiques no poden limitar-se a millorar el com (eficiència operativa) sinó que també han d’obrir-se al què (decidir amb intel·ligència). No n’hi ha prou en fer les coses adequadament sinó que, sobretot, necessitem saber allò que cal fer; un repte que no s’aborda des de la capacitat operativa sinó des de la capacitat de pensar i generar respostes. Necessitem administracions amb capacitat d’aprenentatge i recordem, socràticament, que aprenem a través del diàleg i la relació.
En les pàgines anteriors ens hem limitat a exposar algunes idees genèriques sobre el present i el futur de les administracions públiques, de manera que no podem aspirar ni a unes conclusions que tanquin el debat ni a unes recomanacions que tracin un camí clar i unívoc. Preferim, en canvi, aprofitar aquestes darreres línies per aportar dues idees finals.
En primer lloc, preguntant-nos sobre la paradoxa entre una situació profundament diagnosticada i, en canvi, sempre inadequadament tractada, ens cal valorar la importància de les resistències al canvi i les possibles formes d’abordar-lo. La imprescindible transformació de les nostres institucions xoca tant amb els interessos de determinats actors (polítics, professionals, sindicals, empresarials, etc.) com amb una cultura organitzativa sòlidament incrustada. Davant d’això, caldrà combinar audàcia i prudència: l’audàcia per imposar-se a determinats interessos i la prudència de reconèixer que la cultura organitzativa és com un tret de personalitat que no pot modificar-se per decret.
En segon lloc, les dificultats pràctiques de la modernització administrativa són patents i podrien portar-nos al desànim i la paràlisi. Ens cal superar aquest perill sabent per on començar i com seguir en el procés de canvi. Sovint hem preferit començar per petits canvis que vagin transformant el fons de l’organització, però els resultats han estat poc esperançadors. Proposem, doncs, canviar d’estratègia i començar amb allò més de fons (impulsar un nou relat que doti de sentit i legitimitat a l’administració pública), continuar posant en valor allò que fem en termes de polítiques públiques (subratllar aspectes com el medi ambient, l’educació o la salut) i, finalment, ja en el llarg termini, anar impulsant millores estrictament operatives destinades a transformar el funcionament de l’administració. En qualsevol cas, molta feina per endavant. Una feina tant complicada com imprescindible.
Published on 26/06/24
Submitted on 20/06/24
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?