Un sistema de suport a la continuïtat empresarial: estratègia i resiliència
Oriol Alba Sendra i Laura Sallent Cucurella
Secretari General i Directora d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Patronal Cecot
2024 – 4t Congrés d’Economia i Empresa de Catalunya

Vivim en un panorama mundial que ha assolit una fase de perma i policrisi, i on la proliferació de riscos, locals i globals, ens obliguen a viure en un escenari de gran incertesa i volatilitat. De riscos i inestabilitat sempre n’hi ha hagut, però la confluència de fenòmens ens situa en el que segurament és el moment de més complexitat de la història recent de la humanitat. Aquest escenari afecta al conjunt de la ciutadania i de les organitzacions, però volem posar atenció a l’impacte que té sobre la petita i mitjana empresa i sobre la seva capacitat d’adaptació i supervivència degut a la seva reduïda dimensió.

Segons les darreres dades disponibles de l’IDESCAT1, a 1 de gener de 2022 a Catalunya i havia un total de 634.223 empreses, el 18,5% del total de les empreses espanyoles. D’aquestes, el 58,3% no tenien assalariats, i del 41,7% que sí que en tenen, només un 0,8% tenien més de 49 persones contractades. Per tant, un 95,5% de les empreses catalanes eren micro (menys de 10 treballadors) i un 99,2% eren petites empreses (menys de 50 treballadors).

Una de les principals debilitats de les petites empreses és la manca de dedicació de la persona empresària a la vessant més estratègica i de projecció de futur. Massa sovint, el petit empresari queda absort per la gestió diària del negoci i no atén la reflexió a mig i llarg termini que li hauria de permetre una major capacitat d’anticipació, d’adaptació i per tant, de viabilitat i resiliència. Fet, cabdal, en un entorn d’alt risc i canvi constant.

Les eines d’alerta primerenca han d’ajudar a les empreses a diagnosticar el seu estat de salut i a prendre decisions estratègiques. A l’igual que les persones tenim el costum de realitzar revisions mèdiques per actuar de manera precoç en cas de detectar quelcom que no va com hauria, el mateix hauria de produir-se en l’àmbit empresarial, però malauradament no sempre és així. I això mateix ho sap la pròpia Comissió Europea, que és sensible als problemes derivats del tancament empresarial i de les seves conseqüències negatives, no només econòmiques, sinó també socials. Per aquest motiu, l’any 2019 va aprovar la Directiva (UE) 2019/10232 sobre els marcs de reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions, on exigeix als Estats membres la creació de sistemes d’alerta primerenca per evitar el tancament d’empreses.

Les petites i mitjanes empreses són el motor econòmic tant de Catalunya com d’Espanya i ara es troben no només amb el repte diari de l’examen del mercat, sinó que també han de conviure amb l’alta incertesa i complexitat, a la vegada que han de fer front a als reptes derivats de la transformació digital, la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, la igualtat de les persones, la manca de personal, les exigències del compliance i a una llarga i complexa teranyina normativa i burocràtica.

És per això que considerem oportú no només afavorir la creació de noves empreses, sinó també dotar-nos de mecanismes que facilitin la continuïtat de les ja existents, com els sistemes de transmissió d’empreses (Reempresa), però també aquells que impulsin la transformació de les empreses, que les faci més fortes i resilients als canvis i imprevistos, i que n’assegurin la seva supervivència. Eines i instruments de prevenció del tancament d’empreses, esquemes predictius de l’economia que anticipin riscos d’alt impacte, i mecanismes de reestructuració i superació de possibles insolvències. Un sistema complet de suport a la continuïtat empresarial.


(1) IDESCAT: https://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/economia-catalana/trets/empresa/nombre-dimensio/index.html

(2) Directiva (UE) 2019/1023 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 20 de junio de 2019, sobre marcos de reestructuración preventiva, exoneración de deudas e inhabilitaciones, y sobre medidas para aumentar la eficiencia de los procedimientos de reestructuración, insolvencia y exoneración de deudas, y por la que se modifica la Directiva (UE) 2017/1132 (Directiva sobre reestructuración e insolvencia). https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=DOUE-L-2019-81090

Back to Top

Document information

Published on 11/06/24
Submitted on 05/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

Keywords

claim authorship

Are you one of the authors of this document?