3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya - Full papers.
Abstract
Actualment estem en un període de grans canvis a les empreses, per la irrupció tecnológica i la necessària innovació que afecta a diferents sectors d’activitat, i les empreses d’Osona no en queden excloses; aquest estudi presenta la salut ecòmica i financera de les empreses d’Osona, segons la diferent tipología d’empreses de la comarca, com a indicador fonamental de la supervivencia i competitivitat empresarial del territori en el període de crisis sistèmica 2008-2015.
Abstract Actualment estem en un període de grans canvis a les empreses, per la irrupció tecnológica i la necessària innovació que afecta a diferents [...]
3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya - Abstracts.
Abstract
Les empreses estan en un període de transformació digital. Un dels elements claus es el Blockchain que permet introducir canvis nous, no trivials dissenyats, nous elements del model de negoci d'una empresa que uneix aquests elements. Aquesta presentació analitza noves arquitectures del models de negoci que estan introduint un model innovador a partir d’analitzar els seus components individuals (e.g. proposició de valor, el segment i la cadena de valor) i com es relacionen entre ells. Així, utilitzant diverses organitzacions s’il·lustra com les empreses alteren els límits de la organització (i.e. re-partició), modifiquen la localització de les unitats per realitzar tasques (i.e. re-localització) o modifiquen els vincles de les unitats organitzatives de l’empresa (re-vincles).
Abstract Les empreses estan en un període de transformació digital. Un dels elements claus es el Blockchain que permet introducir canvis nous, no trivials dissenyats, [...]
3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya - Abstracts.
Abstract
Actualment, estem en un període de transformació empresarial on la situació econòmica i financera de les empreses es determinant per a la competitivitat i supervivència de les mateixes. Aquest estudi analitza descriptivament la salut econòmica i financera de les empreses osonenques durant el període 2008-2015 segons tipologia d'empresa (grans, mitjanes, petites i microempreses). En concret, es valoren diferents indicadors financers en el període indicat (solvència a curt termini, endeutament, rendibilitat econòmica i financera entre d’altres) per diagnosticar la situació econòmica i financera d’aquestes empreses, a banda de posar en relleu si gaudeixen d’un creixement equilibrat i s'adapten al canvi constant en què estem immersos com a factors clau de la seva competitivitat.
Les dades utilitzades provenen dels estats comptables de les empreses osonenques en el període 2008-2015, en concret, es recull una mostra de 2.224 empreses amb dades osonenques i es porta a terme l'anàlisi econòmica financera, en aquests exercicis, diferenciant les microempreses, les petites, les mitjanes i les grans empreses de la comarca segons classificació europea juntament amb models de regressió per arribar a uns resultats i conclusions. En l’estudi descriptiu s’incideix en les microempreses per ser majoritàries, de manera que s’analitza especialment com gestionen actius i despeses i si la seva gestió financera és prudent, a banda de valorar la seva adaptació al canvi.
Abstract Actualment, estem en un període de transformació empresarial on la situació econòmica i financera de les empreses es determinant per a la competitivitat [...]
3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya - Abstracts.
Abstract
La educación según la Real Academia de Educación es desarrollar o perfeccionar las facultades intelectuales y morales del niño o joven que permitirán capacitarlo para una correcta toma de decisiones, especialmente cuando se integre en la vida adulta. En este sentido la educación juega un rol fundamental en el desarrollo económico e innovación de un país.
Las competencias que debe desarrollar serán aquellas que el joven va a requerir para integrarse con efectividad a su lugar de trabajo y poderlo mantener a lo largo de su vida activa, así como todas las otras dimensiones que le permitirán tener una vida personal, social y familiar satisfactoria.
El sistema educativo español se caracteriza por un alto índice de fracaso escolar específicamente del 20% aunque estos datos son preocupantes reflejan una tendencia positiva dado que en 2005 la tasa era del 31%.
Acorde a la LOMCE - Ley Orgánica 8/2013, de 9 de diciembre, para la mejora de la calidad educativa- una de las siete competencias básicas que debe desarrollar la educación obligatoria es la competencia matemática que incluye aplicar el razonamiento matemático para resolver cuestiones de la vida cotidiana.
Un aspecto clave que formará parte de su vida cotidiana y que debe velar la enseñanza obligatoria es la denominada “alfabetización financiera” especialmente en nuestros días, dónde la globalización y los cambios económicos han tenido un fuerte impacto en la construcción de los modelos del siglo XXI y desde la educación se debe proporcionar las herramientas básicas para comprender el mundo económico en el que estamos inmersos. Según la Comisión Nacional de Mercado de Valores –CNMV-(2008): “Hoy día la práctica totalidad de las decisiones importantes en la vida de una persona tienen un componente financiero que afecta no sólo al individuo que las toma, sino también a su entorno personal y familiar”.
Esta presentación muestra los resultados para entender el nivel de la alfabetización financiera actual. El estudio cuantitativo basado a partir de un cuestionario a 97 alumnos de ESO en Cataluña demuestra la necesidad de reforzar algunas líneas de acción para una futura integración efectiva de los jóvenes a la edad adulta.
Abstract La educación según la Real Academia de Educación es desarrollar o perfeccionar las facultades intelectuales y morales del niño o joven que permitirán [...]