SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL
JUSTIFICACIÓ: A la indústria tecnològica ens anomenen usuaris i a la indústria tèxtil, consumidors… però no consumim, perquè el tèxtil no desapareix.
L'estimulació de la innovació persegueix minimitzar l'impacte ambiental negatiu al llarg del cicle de vida de les peces i facilitar la transició cap a un consum i producció més sostenibles a la indústria tèxtil.
OBJECTIUS: Impulsar la visió dels residus tèxtils com a recursos. Promoure la moda circular.
Aconseguir allargar l'ús de la roba existent ajuda a reduir el malbaratament tèxtil. Per això és tan necessari l'ecodisseny. Més temps d’ús equival a minimitzar l’impacte ambiental.
RESULTATS I CONCLUSIONS: Els productes CIRCUTEX de Solidança fets d´un feltre amb tèxtil reciclat i creat amb estratègies d´eco-disseny i el fil CIRCULARWOOL, un fil reciclat creat a través de tèxtil postconsum i km0 amb empreses de Catalunya.
Amb aquests projectes explorem noves vies d'upcycling per a residus tèxtils vinculats a l'economia circular.
El projecte que vam iniciar conjuntament el 2021 anomenat The Trashion Fab està en fase de reconfiguració. És un projecte de llarg recorregut escalable i reproduïble a nivell municipal i territorial. Va tenir molt d'èxit a la seva primera etapa però la manca de finançament no ha permès la seva continuació.
TTF cerca crear un espai multidisciplinari dedicat a l'economia circular del sector tèxtil. A partir de la metodologia del triple balanç, aquest projecte contempla tres àrees d'acció: la formació en ecodisseny a partir de deixalles preposades consum, la trituració amb l'objectiu d'elaborar material no teixit i la venda de monomaterial pre consum. Aquesta proposta té previst oferir un banc de recursos tèxtils a professionals, a més d'un espai de coworking amb tot el material necessari per a la confecció, tallers on s'impartiran tècniques d'upcycling i zero waste tèxtil i on es podran formar tècnics tèxtils.
Per això cal crear un equip de profesionals R+D en reutilització de residus tèxtils. Amb patronistes, professionals de la confecció i de la filatura, així com especialistes en investigació tèxtil, que puguin treballar amb contracte en continu i no basat en el voluntariat (com fins ara).
Moda Sostenible Barcelona és una Associació fundada el 2013, la primera de moda sostenible a nivell internacional. Va néixer amb la voluntat d’unir esforços en el desenvolupament, la pràctica i la comunicació de la moda sostenible i circular.
Solidança és una entitat social sense ànim de lucre fundada al 1997 dedicada a promoure la inserció sociolaboral i la formació professionalitzadora de persones en situació de vulnerabilitat a l'entorn. Aquesta missió la duu a terme mitjançant activitats enfocades a la gestió de residus i l'economia circular.
La principal activitat és a través de la gestió del residu tèxtil amb el Programa Roba Amiga a Catalunya, promovent-ne la reutilització a través de la venda de segona mà a la xarxa de botigues Solidança/Roba Amiga amb l'objectiu d'impulsar la moda sostenible al territori i fomentar la venda km0.
Abstract SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL
JUSTIFICACIÓ: A la indústria tecnològica ens anomenen usuaris i a la indústria tèxtil, consumidors… [...]