Per una banda, el sector es queixa de què no troba empleats i treballadors. Per una altra, els episodis del canvi climàtic malmeten nombrosos indrets de la costa catalana, alguns dels quals ja no es recuperen. Per una altra, la rendibilitat dels negocis, tot i ser mantinguda, es mostra inferior a altres Sectores. Malgrat això, el gaudi del territori i del patrimoni per part dels Natius i dels que venen a visitar-lo segueix sent una oportunitat de mantenir i millorar el que és propi i a la vegada una font de riquesa, d'empreses i de llocs de treballs important, en la mesura que lluny de malmetre el territori i el patrimoni l'enriqueixi.
La pregunta de recerca és si existeix un punt d'equilibri entre la riquesa aportada pel turisme a una destinació i els costos econòmics, socials, mediambientals i altres que representen acollir turistes en aquest moment en el qual avença el canvi climàtic. Si aquest punt d'equilibri és identificable, la transició cap a un turisme verd i digital hauria de ser ràpida o espaiar-la en el temps.
Per assolir aquest objectiu es planteja realitzar un seguit de dinàmiques de grup amb empresaris de l'hostaleria i del sector de l'acollida, així com amb experts en planificació turística.
Es pretén obtenir dues respostes. La primera és on es troba el punt d'equilibri entre els ingressos reals que genera la gestió del turisme i les depeses de tota mena que significa La segona, davant la resposta afirmativa de l'anterior conclusió, com es realitza la transició i a quin ritme.
Abstract Per una banda, el sector es queixa de què no troba empleats i treballadors. Per una altra, els episodis del canvi climàtic malmeten nombrosos indrets de la costa [...]
The strong growth in the share of own brands in Catalan supermarket shelves and the decline in manufacturers' brands requires a historical review of the reasons that have led to this situation following the respective business models; and at the same time, to a comparative analysis of the values that consumers give to each other.
To develop the study, a survey is carried out on a representative sample of Catalans to find out the perception of the values they assign to their own brands and those of manufacturers. The following aspects are taken into account: quality, innovation, variety, safety, trust and guarantee, healthy and healthy components, care for the environment, association with humanitarian causes, identification on the shelf, stable price, cheap, adaptation to customer tastes, stay ahead of demands, creativity by providing services, product advertising; all these values shape the brand environment. Along with the field work, they carry out group dynamics with manufacturers and distributors to grasp the vision they have of the business from a strategic and future perspective.
The communication that will be presented will show: 1) the historical evolution of the relationship between own brands and manufacturer brands; 2) the state of the current competition and compared business model; 3) the perception of Catalan consumers of the values of certain brands, based on the change in habits experienced; 4) collaboration experiences and cases between own brands and manufacturers' brands; and 5) the conclusions about the future scenario.
Abstract
The strong growth in the share of own brands in Catalan supermarket shelves and the decline in manufacturers' brands requires a historical review of the reasons [...]
3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya - Full papers.
Abstract
This paper analyzes the innovative effort compared in the management areas and scopes of the Catalan tourist industry, to know the effect towards the competitiveness of the sector. After identifying which are both and developing a fieldwork measuring the innovative intensity of the companies, the conclusion is that there is an innovative effort deficit in those areas and scopes related to the effective customer orientation, such as the technology, the channels of commercialization and sale, and the co-creation. This can negatively affect the tourist leadership of the tourist region, given that they are the key factors in digital transformation.
Abstract This paper analyzes the innovative effort compared in the management areas and scopes of the Catalan tourist industry, to know the effect towards the competitiveness of the [...]
3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya - Abstracts.
Abstract
Malgrat que Catalunya es percebuda fins ara com una destinació refugi, vivim un moment de gran incertesa de la demanda. Donada la importància de l’aportació de les industries turístiques al PIB català, i la horitzontalitat del sector dins la economia del país, la competitivitat es troba estretament lligada tant a la capacitat d’inversió en innovació, com a les àrees i àmbits de la gestió empresarial on s’adreça.
L’objectiu del paper consisteix en classificar, en primer lloc, les empreses turístiques catalanes segons la seva aportació a la innovació als distints sub-sectors estudiats: la hoteleria, la restauració, el transports, la distribució i les empreses de lleure i entreteniment. A partir d’aquest coneixement de la estructura d’innovació, que s’obté mitjançant un treball de camp a una mostra significativa d’empreses turístiques catalanes, s’esbrinen quines son les àrees i els àmbits preferits per la inversió en innovació. Les àrees d’innovació que es contemplen en l’estudi son: els nous productes i serveis; la comercialització i venda; la marca; la reorganització corporativa; la formació en noves metodologies; les tecnologies; i la reducció de costos. I els àmbits d’innovació que es tenen en compte son: el model d’ingressos; les xarxes; la estructura; els processos; el rendiment del producte; el sistema de producció; el canal; el compromís amb el client; i la co-creació.
A partir dels resultats d’aquest anàlisi, es podrà deduir quines d’aquestes son les àrees i els àmbits d’innovació mes rendibles, i per tant la seva capacitat de millorar la competitivitat. D’aquesta manera, les empreses turístiques catalanes trobaran en aquest estudi una referència en la que emmirallar-se per enfortir-se davant una demanda incerta.
Abstract Malgrat que Catalunya es percebuda fins ara com una destinació refugi, vivim un moment de gran incertesa de la demanda. Donada la importància de l’aportació [...]