Com millorar la col·laboració publicoprivada en el finançament de les concessions de serveis públics

La Unió Europea tornarà a l’ortodòxia pressupostària dels seus estats, un cop finalitzada la fase post-Covid i amb ell s’acabaran els fons europeus Next Generation.

Els països, com l’espanyol, amb dèficits pressupostaris crònics i amb fortes pressions d’augment de la despesa social, tindran dificultats per poder complir les directrius europees i es veuran avocats a una dràstica reducció de la inversió i despesa públiques ja força limitada en els darrers anys.

Aquesta previsible menor inversió pública, especialment pel que fa a infraestructures de serveis, només pot ser compensada per part de la iniciativa privada.

La realitat actual de projectes d’inversió finançats amb iniciativa publicoprivada és molt minsa, tal com ho testifica l’últim informe de “OIReScon-Oficina Independiente de Regulación y Supervisión de la Contratación” a Espanya, i que està força per sota de la resta de països de la Unió Europea.

Les raons que poden justificar aquesta manca de proliferació de noves concessions són de caràcter polític, jurídic, financer i econòmic. Les causes de caràcter polític deriven d’un progressiu distanciament entre el món polític i empresarial, provocant que la capacitat d’inversió a llarg termini de la iniciativa privada s’estigui derivant cap a fora de les nostres fronteres. Cal que les dues bandes de l’equació tornin a apropar posicions i confiança, el més aviat possible, en favor de la nostra economia i la potenciació d’un sector  de les infraestructures, generador d’ocupació de qualitat, que havia encapçalat el rànquing internacional sense afectar els pressupostos públics. (En el document desenvoluparé les raons de caràcter jurídic, financer i econòmic)

Davant d’aquesta situació, cal fer aportacions que redundin en el foment de la iniciativa privada per a nous projectes d’infraestructures i serveis, en la millora de la governança i en el posicionament polític i social de la col·laboració publicoprivada, en l’adequació dels processos de licitació pública a la realitat actual, en la facilitació de l’adaptabilitat de les concessions actuals a les condicions canviants i millora de la finançabilitat dels projectes, tant des de la perspectiva d’unes condicions atractives de rendibilitat com de la pròpia seguretat jurídica dels projectes.

Josep Martínez Vila

Conseller Delegat

SABA INFRAESTRUCTURAS, S.A.

Back to Top

Document information

Published on 26/06/24
Submitted on 13/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

Keywords