Abstract

El Centre de Disseny i Optimització de Processos i Materials (DIOPMA), és un centre de recerca i transferència de la Universitat de Barcelona, format al Departament de Ciència dels Materials i Química Física des del 1992. DIOPMA és un grup consolidat i té l’acreditació TECNIO per la Generalitat de Catalunya. El grup de recerca DIOPMA centra la seva recerca en ciència i tecnologia de materials, i en particular investigació en tecnologies de reciclatge i valorització de, materials per l’energia i per a la impressió 3D.

Des de la seva creació, DIOPMA es caracteritza per tenir una estreta relació amb diferents empreses tant a nivell autonòmic com nacional i ha treballat molt estretament amb tres empreses durant més de 20 anys realitzant projectes de recerca de manera ininterrompuda establint vincles consolidats en la confiança mútua, l'excel·lència en l'execució de projectes i la cerca constant de solucions innovadores. Aquesta relació ha permès no sols el desenvolupament i la implementació continua de nombrosos projectes de recerca, sinó també la formació de doctors i personal tècnic molt qualificat per a la seva incorporació a la indústria, noves patents, publicacions científiques o noves empreses.

A més de contribuir a l'avanç del coneixement en diversos camps de recerca, la col·laboració de DIOPMA amb aquestes empreses ha tingut un impacte significatiu en el desenvolupament econòmic i tecnològic de les empreses però també al centre de recerca. Els resultats obtinguts d'aquests projectes han impulsat la innovació, millorat la competitivitat empresarial i generat noves oportunitats de creixement i ocupació en diferents sectors industrials i acadèmics.

L'objectiu d'aquesta comunicació és aprofundir en els impactes de la col·laboració entre el centre DIOPMA i les empreses: Servei d'Incineració dels Residus Urbans S.A. (SIRUSA), La Farga Your Copper Solutions (LFL) i Magnesitas de Navarra (Magna). Es pretén no sols avaluar els resultats tangibles dels projectes de recerca, mitjançant una anàlisi exhaustiva d’indicadors rellevants com la facturació amb les empreses durant tota la relació o patents generades, sinó també analitzar els efectes intangibles i de llarg termini que han sorgit arran d'aquesta col·laboració; s'examinarà l'impacte en l'àmbit acadèmic, avaluant la contribució d'aquesta col·laboració a la formació de recursos humans altament qualificats mitjançant el desenvolupament de Tesis doctorals, la generació de articles científics d’alt impacte i la transferència de coneixement a la comunitat científica i empresarial.

Paraules clau: Transferència de Tecnologia, Transferència de Coneixement, Col·laboració Universitat Empresa.

Back to Top

Document information

Published on 31/05/24
Submitted on 30/04/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document