EIX: 3. LA MUSCULATURA DEL SISTEMA EMPRESARIAL CATALÀ

TÍTOL: “Aportacions a l’economia de triple impacte des de l’economia social” (provisional)

AUTORA: Maria Teixidor i Jufresa (GRUP CLADE)

JUSTIFICACIÓ DE L’INTERÈS:

Des de 2018, organismes com l’OCDE, l’FMI, el Banc Mundial, o Davos adverteixen de l’esgotament del model capitalista neoclàssic i els mitjans i la societat en el seu conjunt reclamen la necessitat de reformular-lo. El Forum econòmic mundial (WEF) al 2021 va llençar un procés de reflexió sobre el model capitalista titulat “The Great Reset” (“El gran reinici”) segons el qual hem de passar d’un capitalisme de shareholders i anar cap a un capitalisme de stakeholders.

En aquest sentit, i en oposició al capitalisme neoclàssic-financer, clientelar, rentista i extractiu, de rendes excessives, es busca un capitalisme basat en una economia de mercat social, compromesa amb el medi ambient, basada en la igualtat d’oportunitats i sustentada en un creixement econòmic sostenible i just que promogui la redistribució de les rendes.

A nivell europeu, aquest 2024, s’estrena un marc normatiu harmonitzat de regulació ESG (Environment, Social & Governance) on el legislador ha dissenyat una regulació que busca millorar la transparència i la responsabilitat dels actors de l’ecosistema comercial. La normativa d’informació no financera imposa mesurar el triple impacte mediambiental, de governança i social i documentar-lo en un Informe de Sostenibilitat. Es busca estandarditzar pràctiques i evitar el greenwashing, alhora que transformar les empreses en negocis sostenibles, que integrin els esmentats criteris en tota la cadena productiva.

En aquest context, l’Economia Social apareix com un model de referència, on empreses i organitzacions amb diferents fórmules jurídiques (des de cooperatives a fundacions passant per societats anònimes laborals, entre altres) però fonamentades en uns principis i valors comuns (de compromís amb les persones i arrelament territorial, d’execució de projectes amb visió a llarg termini, de solidaritat i equitat econòmica i de governança i gestió de qualitat), han demostrat que a es poden aconseguir projectes d’èxit, ambiciosos i competitius, que alhora són respectuosos amb l’entorn.

OBJECTIUS I RESULTATS:

  • Analitzar els principis de l’Economia Social per a confirmar el seu encaix en un model econòmic que sigui una evolució de l’actual, en un moment on hi ha acord sobre la necessitat d’incorporar els criteris ESG al conjunt de l’activitat econòmica. Els criteris esmentats són, de fet, l’essència i el fonament de les empreses de l’Economia Social i han demostrat la seva capacitat de construir projectes sòlids, durables i competitius.
  • Traslladar els aprenentatges i coneixements de les empreses i organitzacions de l’Economia Social a les empreses mercantils a fi d’integrar-hi mo.

CONCLUSIONS ASSOLIDES:

  • L’Economia Social posa el focus en les persones, es basa en la transparència i en uns valors compartits que coincideixen amb els que avui en dia, tot l’entorn econòmic està assenyalant com els necessaris per a ésser integrats en el model econòmic a fi d’assolir un model evolucionat compatible amb la vida.
  • Per accelerar aquest procés, és oportú traslladar els principis, coneixements i aprenentatges de l’Economia Social al món de l’empresa mercantil.
Back to Top

Document information

Published on 07/06/24
Submitted on 27/04/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

Keywords