(Created page with " =4rt CONGRÉS D’ECONOMIA I EMPRESA DE CATALUNYA= ==Eix temàtic 4. El capital humà i el futur del treball== ==La temporalitat al mercat laboral a Catalunya després de...") |
m (Xaviercuadras moved page Draft Cuadras 949361589 to Review 756548918224) |
(No difference)
|
Xavier Cuadras Morató (Idescat i UPF)
Eduard Pla (BSE)
Juntament amb les elevades taxes de desocupació, un dels principals problemes del mercat laboral a Catalunya ha estat, ja des de començaments dels anys 90, l’elevada taxa de temporalitat. Desocupació i temporalitat són manifestacions d’un mercat de treball de caràcter dual que condemna a la precarietat una bona part dels seus treballadors.
L’elevat nombre de treballadors amb contracte temporal ha estat a l’arrel d’una sèrie de grans mals endèmics del mercat de treball a Catalunya. En primer lloc, l’elevada volatilitat de l’ocupació. Les empreses s’han ajustat habitualment a les variacions cícliques de l’economia contractant i acomiadant treballadors temporals, que són els que s’han vist obligats a suportar la major part del risc derivat de les fluctuacions de l’activitat econòmica.
En segon lloc, l’elevada temporalitat ha tingut efectes negatius pel que fa a la qualitat de l’ocupació. L’elevada rotació dels treballadors desincentiva la inversió en formació i capital humà específic per al lloc de treball, dificulta el creixement de la productivitat i perpetua la baixa qualitat dels llocs de treball. L’existència generalitzada de contractes temporals acaba provocant efectes negatius en els treballadors afectats, com ara una menor participació laboral i menors guanys salarials.
En definitiva, la dualitat del mercat de treball a Catalunya i l’ús generalitzat dels contractes temporals són a la base dels elevats nivells de desigualtat entre treballadors i ha contribuït a perpetuar les dificultats que tenen molts treballadors joves per emancipar-se.
Per aquest motiu l’any 2021 es va aprovar una nova reforma laboral que, limitant l’ús de contractes temporals i fomentant altres modalitats com els fixos-discontinus, buscava reduir la inestabilitat laboral. Les dades dels darrers anys mostren que la taxa de temporalitat a Catalunya s’ha reduït de manera molt evident a partir de finals de 2022 fins a convergir amb la taxa dels països de la UE27 a finals de 2023. Aquest fet ens indica que, almenys a primera vista, la reforma ha estat efectiva a l’hora d’avançar cap a un mercat de treball caracteritzat per una major estabilitat.
Tanmateix, algunes investigacions recents que avaluen els resultats de la reforma laboral conclouen que les coses no semblen haver canviat tant com aparenten. Aquesta línia de recerca parteix de la diferenciació entre temporalitat contractual (el percentatge de treballadors que tenen un contracte temporal) i temporalitat empírica (el percentatge de treballadors que, sigui quin sigui el tipus de contracte que tenen, es veuen afectats per períodes curts de treball i transicions freqüents entre ocupació i desocupació). Tot i que és evident que la taxa de temporalitat contractual s’ha reduït de forma notable, sembla que la temporalitat empírica s’ha mantingut a nivells molt similars als que tenia abans de la reforma laboral, en part per l’ús més intensiu dels contractes fixos discontinus.
El treball vol avaluar els efectes de la reforma laboral de 2021 sobre la temporalitat al mercat de treball a Catalunya, analitzant de manera específica com ha afectat algunes mesures de temporalitat empírica com la durada dels períodes de treball efectiu.
Published on 31/05/24
Submitted on 30/05/24
Licence: CC BY-NC-SA license