Fabregaspere (talk | contribs) (Created page with " ==EIX: == ==LA MUSCULATURA DEL SISTEMA EMPRESARIAL CATALÀ== ==TÍTOL COMUNICACIÓ: == ==Nous camins pel Patrimoni Industrial de Catalunya: Passat, present i futur== ==A...") |
Fabregaspere (talk | contribs) m (Fabregaspere moved page Draft Fabregas 699691240 to Review 716611425299) |
(No difference)
|
El Patrimoni Industrial del país ens ajuda a entendre com s’han anat construint les actuals realitats, representant una part important del llegat cultural de Catalunya.
En els darrers anys gràcies als esforços de la societat civil, liderats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC, 1979), i també de l’administració pública amb el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC, 1984), s’han aconseguit avenços rellevants, que continuaran en el futur.
Però el canvi accelerat de la ciència, la tecnologia, i les seves aplicacions, ha canviat els marcs de referència, la nova indústria treballa amb nous referents: industria 4.0, intel·ligència artificial (IA), Big Data i fabricació aditiva, entre altres. També, sostenibilitat, economia circular, transformació digital, i respecte als criteris ESG
La societat també ha canviat ràpidament amb nous valors, nous costums i noves formes de socialització: internet, xarxes socials, coworking, teletreball, etc.
Cal indústria, amb la seva capacitat d’atraure talent, de demandar una millor formació dels ciutadans, de reduir l’abandonament prematur de l’ensenyament i l’atur juvenil. La indústria, ha anat descobrint que els intangibles (les marques, els mostraris, la cultura de les empreses, ...) son tant importants com els actius físics, i a vegades més. En aquest terreny els documents i les imatges tenen una rellevància fonamental, amb tots els problemes que això comporta en els arxius, i en les tècniques de digitalització. Potser no s’ha aconseguit sensibilitzar suficientment a la societat i a les empreses, en relació a aquestes problemàtiques.
Que passarà en els Museus amb la realitat virtual, o en els Arxius amb la intel·ligència artificial? S’han de desenvolupar noves tecnologies de conservació i també noves metodologies de tractament?. Com es conservarà la realitat industrial actual amb fàbriques que sembles sales de reunions, i sense documents manuscrits? Els reptes son d’una gran magnitud.
Tot plegat afecta, entre altres, als àmbits de cultura, industria, empresa, recerca, universitats i ensenyament.
La comunicació explorarà i clarificarà els àmbits esmentats, analitzant línies d’actuació, que puguin ajudar a millorar la posició competitiva del país en els nous entorns
Published on 07/06/24
Submitted on 28/05/24
Licence: CC BY-NC-SA license