(Created page with " '''L'emergència climàtica i la transició energètica urgent comporta canvis en tots els àmbits de la societat. De forma directa als sistemes productius i els seus consum...") |
m (JEVPIMEC moved page Draft Vazquez Martinez 256410851 to Review 979396661743) |
(No difference)
|
L'emergència climàtica i la transició energètica urgent comporta canvis en tots els àmbits de la societat. De forma directa als sistemes productius i els seus consums energètics i costos associats.
José Enrique Vázquez 1, Moisés Bonal i Ferrer 2, Joan Bar full i Salvador 3 . PIMEC
1 President Comissio d’Energia
2 Director d’estudis i anàlisi económica
3 Secretaritècnic de la Comissió de Medi Ambient
La disponibilitat energètica i els costos energètics associats sempre han marcat la viabilitat i la competitivitat de les empreses. A més, la transició energètica motivada per l'emergència climàtica actual està imposant l'energia elèctrica com un vector energètic que permet canalitzar fonts energètiques de molt baixes emissions de CO2, descartant altres fonts per les emissions molt altes.
En aquesta situació, les PIMES, per a un 92%, opinen que l'electricitat, que és el vector energètic d'aquesta transició, té un cost elevat o excessiu.
La percepció és justificada. A la UE els preus de l'electricitat que més han augmentat són els dels petits consumidors, i en el cas d'Espanya, aquest grup de consumidors, tenen els preus més cars de la UE. Així mateix, a Espanya el diferencial de preu entre els petits consumidors i els grans consumidors és dels més elevats de la UE.
Aquesta situació es va agreujar durant la crisi vinculada a la guerra entre Ucraïna i Rússia l'any 2022, guerra que va tensionar els mercats majoristes internacionals provocant una crisi d'abastament i una alça en els preus com no havien produït les últimes dècades. Els mecanismes d'urgència desenvolupats al RDL 10/2022 , que van imposar mecanismes d'ajust dels costos de producció per a la reducció del preu de l'electricitat al mercat majorista, l'anomenada “excepció Ibèrica” van aconseguir una reducció dels preus que van assegurar mantenir la competitivitat de les PIMES i evitar el tancament del 50% en no poder mantenir la seva viabilitat davant els elevadíssims costos energètics, majoritàriament elèctrics, que s'estaven produint. Per a PIMEC cal mantenir mecanismes permanents que permetin la competitivitat de les PIMES en la transició energètica.
La emergencia climática y la urgente transición energética conlleva cambios en todos los ámbitos de las sociedad. De forma directa en los sistemas productivos y sus consumos energéticos y costes asociados.
José Enrique Vázquez 1, Moisés Bonal i Ferrer 2, Joan Barfull i Salvador 3 . PIMEC
1 President Comissio d’Energia
2 Director d’estudis i anàlisi económica
3 Secretaritècnic de la Comissió de Medi Ambient
La disponibilidad energética y los costes energéticos asociados siempre han marcado la viabilidad y la competitividad de las empresas. Además, la transición energética motivada por la emergencia climática actual, esta imponiendo la energía eléctrica como un vector energético que permite canalizar fuentes energéticas de muy bajas emisiones de CO2, descartando otras fuentes por sus muy altas emisiones.
En esta situación las PIMES , para un 92% de ellas, opinan que la electricidad , que es el vector energético de esta transición, tiene un coste elevado o excesivo.
La percepción está justificada. En la UE los precios de la electricidad que más han aumentado son los de los pequeños consumidores , y en el caso de España , este grupo de consumidores, tienen los precios más caros de la UE. Así mismo en España el diferencial de precio entre los pequeños consumidores y los grandes consumidores es de los más elevados de la UE.
Esta situación se agravo durante la crisis vinculada a la guerra ente Ucrania y Rusia en el año 2022, guerra que tensiono los mercados mayoristas internacionales provocando una crisis de abastecimiento y una alza en los precios como no habían producido en las últimas décadas. Los mecanismos de urgencia desarrollados en el RDL 10/2022 , que impusieron mecanismos de ajuste de los costes de producción para la reducción del precio de la electricidad en el mercado mayorista, la denominada “excepción Ibérica” consiguieron una reducción de los precios que aseguraron mantener la competitividad de las PIMES y evitar el cierre del 50% de ellas al no poder mantener su viabilidad ante los elevadísimos costes energéticos, mayoritariamente eléctricos , que se estaban produciendo. Para PIMEC es necesario mantener mecanismos permanentes que permitan la competitividad de las PIMES en la transición energética.
Published on 01/06/24
Submitted on 21/05/24
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?