(Created page with " ==Les energies renovables i el seu desenvolupament: Situació, impacte i objectius.== Jacint Enrich, Mar Reguant, Clàudia Serra-Sala '''Eix 8: Infraestructures i gestió...")
 
m (Danieldomingo moved page Review 731717889662 to Enrich et al 2024a)
 
(One intermediate revision by one other user not shown)
(No difference)

Latest revision as of 17:00, 27 June 2024


Les energies renovables i el seu desenvolupament: Situació, impacte i objectius.

Jacint Enrich, Mar Reguant, Clàudia Serra-Sala

Eix 8: Infraestructures i gestió sostenible del territori – L’impacte de les inversions en energies renovables.

L’actual conjuntura climàtica, geopolítica i econòmica ha posat al centre del debat la necessitat d’avançar cap a una economia encarada a assolir la neutralitat climàtica. En aquest context, la descarbonització del sector energètic juga un paper especialment rellevant. A l’àmbit europeu, la producció i ús d’energia representa més del 75% de les emissions de diòxid de carboni. Aquesta descarbonització, però, presenta reptes i requereix la implementació de polítiques àmplies que englobin els diferents agents econòmics. Reduir les emissions relacionades amb el sector energètic no només implica promoure un ús eficient dels recursos, sinó avançar cap a un paradigma cada vegada més electrificat i una producció d’energia segura i neta centrada en les tecnologies renovables.

En l’àmbit Europeu la transició cap a un sector energètic descarbonitzat avança a bon pas. Aquesta transició, però, no segueix el mateix ritme a tots els territoris. En el cas de Catalunya, la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050) estableix que la totalitat d’electricitat catalana el 2050 s’haurà de satisfer a partir de fons lliures de carboni. Aquest objectiu representa un repte significatiu. Tot i que en el cas català la major part d’electricitat es produeix a partir d’energia nuclear i fons renovables, la producció elèctrica encara depèn de la importació de gas i petroli. A més, el PROENCAT 2050 preveu una retirada gradual de la generació nuclear del mercat així com la promoció de l’electrificació del sector energètic.

L’objectiu d’aquest treball és proporcionar una visió general de les tendències actuals d’adopció d’energies renovables així com analitzar-ne l’impacte tant en el mercat elèctric com en el territori. Més concretament, aquesta contribució se centra en les tecnologies d’energia renovable a gran escala i analitza del seu impacte en la competència del mercat elèctric ibèric i la generació de rendes tant a nivell agregat com local. Per tal de proporcionar una anàlisi completa combinem la revisió i síntesi d’estudis ja publicats amb la visualització i anàlisi estadística de dades tant a escala majorista (inversió i producció horària) com minorista (adopció de renovables a escala municipal (finances municipals, llocs de treball).

Els resultats d’aquest estudi mostren que el sector renovable ha experimentat un gran creixement tant a escala global com europea que no s’ha vist reflectit a Catalunya. Tot i que l’interès per l’expansió de renovables va a l’alça, el seu desenvolupament sovint topa amb obstacles reguladors, problemes d’acceptació social i limitacions en la infraestructura i finançament. La literatura mostra que els impactes paisatgístics, ambientals, i les percepcions de justícia distributiva i procedimental estan directament relacions amb l’acceptació social

d’aquestes infraestructures. En aquesta contribució estudiem el seu impacte sobre el territori i mostrem que, tot i que els impactes en el mercat laboral són més limitats, el desenvolupament d’infraestructures renovables generen un augment significatiu en els ingressos dels municipis que els reben.

Més enllà de descarbonitzar el sector elèctric, el desenvolupament de les renovables presenten una oportunitat per promoure la competència en el mercat energètic així com promoure un consum energètic més distribuït. En aquesta contribució mostrem que l’expansió de les renovables ha contribuït a reduir tant el poder de les grans elèctriques en el mercat energètic majorista com els preus de l’electricitat. Centrant-nos en l’autoconsum fotovoltaic, mostrem que aquesta tecnologia ha augmentat significativament durant els últims anys. Aquesta tecnologia, que permet difondre els beneficis de la transició energètica de forma més directa als ciutadans, ha penetrat de forma més homogènia al llarg del territori. No obstant diferències en nivells de renda, característiques i règim de tinença de l’habitatge, posen en relleu la necessitat de promoure polítiques i mecanismes per estendre l’accés a energia renovable als diferents segments de la societat.

Back to Top

Document information

Published on 27/06/24
Submitted on 27/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

claim authorship

Are you one of the authors of this document?