(Created page with " ==Proposta de Comunicació == '''Eix: '''Eix 6 – Impacte econòmic del coneixement o Eix 3 '''Títol de la comunicació:''' Coneixement Interior Brut català '''Autors:...")
 
m (Danieldomingo moved page Review 712457278231 to Rodriguez Amat 2024a)
 
(One intermediate revision by one other user not shown)
(No difference)

Latest revision as of 15:47, 31 May 2024


Proposta de Comunicació

Eix: Eix 6 – Impacte econòmic del coneixement o Eix 3

Títol de la comunicació: Coneixement Interior Brut català

Autors: Àurea Rodríguez, Oriol Amat, Manfred Nolte

Justificació del seu interès: Les economies més desenvolupades es basen en el coneixement, és a dir sistemes de consum i producció basats en el capital intel·lectual. Aquestes empreses i economies tenen un percentatge cada vegada més gran d’actius intangibles i són, en la seva majoria, basades en la innovació tecnològica. El seu valor, en gran part, es deu a actius que inclouen estratègia, reputació, talent i capital estructural.

Els nous models de negoci per mitjà de tecnologies profundes, en especial la intel·ligència artificial, han generat nous actius intangibles fent explícit el coneixement a través de la digitalització de les dades i el seu processament amb intel·ligència artificial que creixeran exponencialment en els propers anys. La nostra informació, ara recollida en base de dades, te un valor incalculable per la majoria d’organitzacions. Actualment les empreses estan obligades a reportar informes d’impacte i per tant a valorar d’altres dades no purament tangibles, com l’impacte social, la diversitat o la sostenibilitat. Tot i que aquests aspectes actualment es poden valorar, quantificar i comptabilitzar, poques organitzacions catalanes realment ho fan.

En l’àmbit de la intel·ligència artificial es parla del concepte de deserts tecnològics, ciutats o regions, on si no es genera coneixement, no hi ha haurà possibilitats de desenvolupament de l’economia de la intel·ligència artificial mentre que d’altres tenen estratègies d’especialització per atreure inversions i talent i crear entorns amigables amb incentius a la innovació com Japó.

El Producte Interior Brut és una mesura estàtica de producció econòmica de bens i serveis però no inclou a hores d’ara el coneixement produït que ens dona una imatge actual però també futura de la nostra economia. L’índex global de coneixement (en anglès GKI) va sorgir per a valorar els diferents aspectes vinculats amb l’economia del coneixement com l’educació, recerca, innovació, inversió, tecnologies i comunicació.

Objectius:

  • Definir i contextualitzar la importància del capital intangible en les economies basades en el coneixement.
  • Presentar una proposta metodològica per calcular el Coneixement Interior Brut de Catalunya.
  • Discutir els beneficis potencials i els desafiaments de la implementació del CIB com a indicador econòmic.

Resultats que s'espera obtenir: Es preveu demostrar, a través d'un estudi pilot realitzat amb diverses empreses catalanes, com la inclusió de valoracions d'actius intangibles pot alterar significativament la percepció i la valoració de l'economia catalana. Aquesta anàlisi servirà per destacar la discrepància entre les mesures econòmiques tradicionals com el PIB i els indicadors que consideren el capital de coneixement.

Conclusions que s'espera assolir: S'espera concloure que el Coneixement Interior Brut ofereix una visió més completa i avançada de l'estat econòmic i el potencial de desenvolupament de Catalunya. Això pot ser clau per a polítiques públiques que busquin fomentar la innovació i la competitivitat en un món globalitzat. Es debatrà també sobre la necessitat d'una metodologia estandarditzada i acceptada internacionalment per a la valoració dels actius intangibles a l'escala macroeconòmica.

Back to Top

Document information

Published on 31/05/24
Submitted on 27/04/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document