Albapuigvert (talk | contribs) (Created page with " '''Títol: '''Anàlisi Bibliomètric de l'Impacte de la Comunicació Interna en Entorns Corporatius Post pandèmia: Un Estudi Transversal de Tendències i Desenvolupaments a...") |
m (Danieldomingo moved page Review 800132122449 to Puigvert-Santoro et al 2024a) |
(One intermediate revision by one other user not shown) | |
(No difference)
|
Títol: Anàlisi Bibliomètric de l'Impacte de la Comunicació Interna en Entorns Corporatius Post pandèmia: Un Estudi Transversal de Tendències i Desenvolupaments a la Literatura Científica
Autores: Alba Puigvert-Santoro, Núria Arimany-Serrat i Elisenda Tarrats-Pons
Eix: 6 - El sistema de ciència i innovació i el repte de la transformació digital
Justificació: La pandèmia causada per la COVID-19 va irrompre de manera sobtada i va causar una transformació en els models d’aplicació de la comunicació interna al haver d’adaptar les seves accions a un panorama laboral que, en alguns casos, esdevindria híbrid, combinant el treball a distància amb el presencial. La literatura científica estudia àmpliament els beneficis i l’impacte de la comunicació interna en el funcionament corporatiu i en el benestar dels treballadors però es detecten pocs estudis sobre les seves aplicacions en metodologies de treball híbrides.
La necessitat de les organitzacions per arribar a tots els seus treballadors indistintament de la localització des de la qual duen a terme la seva feina és important pels beneficis que la implementació del teletreball ha aportat al mon corporatiu. Petcu et al., (2023) destaquen el teletreball com a facilitador d'una millor integració del treball a la vida personal, millorant així la seva qualitat de vida.
Un dels motius principals de la necessitat de la seva investigació recau en que el teletreball pot reduir la freqüència d'interaccions, especialment entre empleats del mateix nivell jeràrquic, i no té les comunicacions espontànies típiques de l'entorn d'oficina (Viererbl et al., 2022). I per tant, això suggereix la necessitat que les organitzacions fomentin la comunicació entre els seus professionals remots per preservar aquests elements vitals.
Objectius: Anàlisis bibliomètric entre dues bases de dades (Scopus i Web Of Science) sobre els articles transversals publicats en matèria de comunicació interna des de 2020 i fins a final del 2023 per analitzar els seus conceptes associats i futures línies de recerca en l’àmbit fent èmfasi en les aplicacions de la comunicació interna en el treball a distància.
Resultats: La comunicació interna és present en nombrosos àmbits del món corporatiu. Unes bones polítiques, aplicades a qualsevol empresa, permeten que els seus treballadors desenvolupin més nivells de benestar, sentiment de pertinença, motivació i satisfacció, a més d'un llarg etcètera que acaba impactant en la imatge externa de les organitzacions i en el funcionament de tots els seus procediments.
Tot i que el teletreball s'ha generalitzat a les empreses després de la pandèmia, la literatura científica que explora la seva interacció amb la comunicació interna continua sent escassa. Cal investigar la dinàmica entre aquestes dues facetes, i examinar els períodes d'implementació i el seu impacte en els empleats, tant en ambients presencials com en remot. La proliferació d'eines digitals al sector empresarial expandeix les possibilitats d'estudi, cosa que prèviament requereix una anàlisi exhaustiva i sistemàtica d'aquesta matèria.
Published on 31/05/24
Submitted on 15/04/24
Licence: CC BY-NC-SA license
Are you one of the authors of this document?