(Created page with " CAP A UNA ECONOMIA MÉS DIGITAL I SOSTENIBLE. EIX SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL LA INDÚSTRIA DAVANT EL REPTE MEDIAMBIENTAL. La indústria europea ha hagut d'anar evolucion...")
 
 
(One intermediate revision by one other user not shown)
Line 1: Line 1:
  
  
CAP A UNA ECONOMIA MÉS DIGITAL I SOSTENIBLE. EIX SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL
+
 
  
 
LA INDÚSTRIA DAVANT EL REPTE MEDIAMBIENTAL.
 
LA INDÚSTRIA DAVANT EL REPTE MEDIAMBIENTAL.

Latest revision as of 14:49, 26 May 2024



LA INDÚSTRIA DAVANT EL REPTE MEDIAMBIENTAL.

La indústria europea ha hagut d'anar evolucionant per ser competitiva en un entorn cada cop més global. En aquests moments Europa lidera la lluita contra el canvi climàtic amb un full de ruta ambiciós i en línia amb l'Acord de París.

En aquest treball intentarem aprofundir en les accions que s'han de dur a terme a la indústria per compatibilitzar la necessària adaptació dels processos i la competitivitat de les empreses.

El nostre exercici es basarà en el nostre exemple com a empresa industrial del sector de materials i solucions per a la construcció.

Ciments Molins es va fundar el 1928 i el nostre propòsit és impulsar el desenvolupament social i qualitat de vida de les persones creant solucions innovadores i sostenibles per a la construcció. Estem presents a 12 països i estem en negocis de producció de ciment (pòrtland, blanc i ciment d'aluminat de calci), formigó, àrids, morters i ecomaterials, solucions prefabricades, morters especials i sistemes d'aïllament tèrmic, paisatge urbà i façanes arquitectòniques.

El formigó ha estat i és la columna vertebral del nostre desenvolupament com a societat, proveint la construcció d’habitatges, hospitals, coŀlegis, infraestructures per al desenvolupament de ciutats i la seva connectivitat i suportant la generació elèctrica i protecció davant fenòmens mediambientals.

El formigó és el segon material més utilitzat després de l'aigua, en ser abundant i disponible a qualsevol localització. Però és responsable d'un 8% de les emissions de diòxid de carboni mundials, conseqüència de la seva utilització massiva més que de la seva empremta embeguda. Un 60% de les emissions es produeixen en el procés de descarbonització del clínquer, un procés intrínsec a la producció de ciment. Durant aquest procés, el carbonat de calci (calcària) es converteix en òxid de calci, alliberant diòxid de carboni.

El repte que tenim com a sector i com a companyia és arribar a un formigó neutre en carboni el 2050. Per això hem de transformar el nostre procés productiu, incorporar nous materials, innovar noves solucions que ajudin a la neutralitat climàtica, desenvolupant tecnologies i incorporant la digitalització. Hem d'aconseguir-ho mantenint la nostra competitivitat dins i fora de la UE.

Aquesta transformació no és possible fer-la únicament en l’àmbit industrial. Necessitem la coŀlaboració entre sectors per desenvolupar coneixement que excedeix la nostra expertesa, la coŀlaboració de les administracions locals i nacionals per compassar modificacions legals i facilitar la tramitació de llicències i els organismes europeus per crear un suport financer i de protecció per suportar les inversions necessàries.

El diferent ímpetu en el suport de cada país per la seva indústria serà clau per a la seva supervivència. Creiem que és una oportunitat històrica per crear el clima de coŀlaboració entre empreses i empreses amb l'administració per desenvolupar la potencialitat que aquesta transformació ens possibilita.

La intenció del treball és exposar les accions industrials necessàries per poder descarbonitzar-nos i demostrar-ne la factibilitat. Així mateix, ressaltarem els mecanismes de suport financer, legal i de protecció que són bàsics per poder aconseguir la nostra meta.

Back to Top

Document information

Published on 01/06/24
Submitted on 13/05/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

claim authorship

Are you one of the authors of this document?