(Created page with " ==Salari mínim, productivitat i mercat de treball== '''Autora''': Montserrat Cerqueda Serrando, degana del l’Il·lustríssim Col·legi de Graduats Socials de Barcelona,...")
 
m (GraduatsSocials moved page Draft Bottini 428769288 to Review 210380760673)
(No difference)

Revision as of 13:01, 17 April 2024


Salari mínim, productivitat i mercat de treball

Autora: Montserrat Cerqueda Serrando, degana del l’Il·lustríssim Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida.

Nom de l’eix: 4. El capital humà i el futur del treball. Salari mínim.

Justificació paper: El salari mínim interprofessional (SMI) ha augmentat un 54% en els darrers sis anys. Ha passat de 736 € l’any 2018 als 1.134 € l’any 2024. Una mesura que, segons els registres, afectarà a més de 2,5 milions de persones d’arreu del territori.

Un increment com aquest ens hauria de fer pensar en si s’han fet bé les coses durant la darrera dècada i si aquestes pujades actuals són proporcionals a l’augment productiu que estan tenint les empreses. Augmentar l’SMI no vol dir, automàticament, que es redueixin els problemes i les incerteses. Aquest increment tan dràstic en tan poc temps pot suposar un greu inconvenient per les empreses i pel mercat de treball.

Com a graduats i graduades socials, i com experts en Dret del Treball i la Seguretat Social, veiem diàriament els problemes als quals s’estan enfrontant les empreses. Tenir una persona treballadora implica uns costos, així que una pujada tan abrupta de l’SMI en un espai tan curt de temps fa que les empreses pateixin i els seus comptes d’explotació es puguin ressentir.

L’objectiu d’aquest paper és poder analitzar l’evolució que ha patit el salari mínim interprofessional a Espanya, a l’hora que es pugui veure com això està afectant el mercat de treball. Com a professional del dret del treball i la seguretat social, aquesta és una matèria que ens afecta directament i necessitem entendre l’evolució i saber què està passant per poder assessorar correctament a les empreses i a les persones treballadores. L’anàlisi també incorporarà la importància de la negociació col·lectiva per arribar a un consens en matèria d’SMI. A tall d’exemple, a la darrera pujada del salari mínim, el Govern central va arribar a un acord amb els sindicats i va deixar de banda la patronal perquè aquesta no acceptava un augment més enllà d’un 3%. Amb aquesta situació es posa de manifest un fracàs de la negociació col·lectiva que s’hauria d’evitar per no implantar una gestió en base a imposicions d’una de les parts.

Resultats i conclusions: El Premi Nobel d’Economia 2021, David Card, ha arribat a afirmar que augmentar el Salari Mínim Interprofessional no afecta pràcticament l’ocupació. El destacat economista canadenc, durant una de les seves conferències, va posar de manifest com el model alemany, d’incrementar l’SMI, no va tenir repercussió directa sobre l’ocupació, ja que el mercat de treball va continuar amb el seu habitual funcionament.

D’altra banda, augmentar l’SMI està molt bé, però s’ha d’acompanyar amb unes condicions i uns llocs de treball que siguin de qualitat, que permetin crear un teixit empresarial productiu i responsable. Només d’aquesta manera les persones treballadores podran tenir un lloc de feina estable i de qualitat, el que acabarà repercutint en una millor productivitat i, per tant, un millor funcionament de les empreses. A més, incrementar el salari mínim té una correlació directa amb un augment del consum i, per tant, una activació de l’economia.

Back to Top

Document information

Published on 31/05/24
Submitted on 17/04/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

Keywords

claim authorship

Are you one of the authors of this document?