PROPOSTA DE CONTRIBUCIÓ DE L’AGÈNCIA CATALANA DE L’AIGUA (ACA) AL 4RT CONGRÉS D'ECONOMIA I EMPRESA DE CATALUNYA,

Cap a una economia més digital i sostenible”. Eix 9, sobre Sostenibilitat mediambiental.

TEMA PROPOSAT: Presentació d’una innovadora tecnologia per a la detecció ràpida, a peu de platja, de la qualitat de les aigües de bany.

Sinopsis

Les platges de Catalunya són visitades per un nombre molt elevat d’usuaris que gaudeixen de les nostres aigües de bany tal com ho indiquen les dades d’ocupació de les platges de Barcelona l’estiu de 2023, amb 5,2 milions de visitants. És per això que la seva qualitat i el seu control són temes de gran rellevància per la població i el sector turístic que representa un 12% del PIB Català. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), organisme competent en el control de les platges i aigües litorals, ha fet una aposta destacada per finançar projectes d’investigació destinats al desenvolupament de noves tecnologies que permetin millorar les actuals eines de control, gestió i informació de la qualitat de les aigües de bany. En aquest sentit, l’ACA i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) han dut a terme durant tres anys (2020-2023) un projecte d’investigació, desenvolupament i innovació que ha permès desenvolupar el prototip d’una nova metodologia, anomenada BEACH- QC. El nou sistema consta de tres components portàtils (mòdul concentrador, mòdul d'etiquetatge molecular i mòdul lector de fluorescència) amb els que es mesuren les concentracions dels microorganismes indicadors de contaminació fecal, Escherichia coli (EC) i Enterococs Intestinals (EI) de la Directiva d’aigües de bany 2006/7/CE.

L’ACA considera que la tecnologia Beach-QC té un gran potencial per innovar en el camp del control de la qualitat de les aigües i convertir-se en una valuosa eina de gestió i informació de les aigües de bany. Els seus principals avantatges i objectius són: analitzar l’aigua de bany a la mateixa platja, disposar de resultats el mateix dia (>3 h) i obtenir dades de qualitat comparables a les del laboratori on les analítiques amb mètodes estandaritzats requereixen 24-48 h. La rapidesa i fiabilitat en l’obtenció de dades són factors claus en la presa de decisions i en la implantació de mesures preventives (prohibició temporal del bany) encaminades a la protecció dels banyistes en casos d’episodis de contaminació motivats per pluges o incidències de sanejament que poden alterar la qualitat habitual de les platges. Actualment, aquestes mesures s’han de mantenir entre 24-72 h, però amb el nou sistema es podria reduir considerablement afavorint així l’ús de les platges amb plena garantia de salubritat en disposar de resultats que verifiquen quantitativament la qualitat de l’aigua d’acord amb els llindars de qualitat que estableix la Directiva d’aigües de bany (Directiva 2006/7/CE).

El 2024, l’ACA i la Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV) estan duent a terme un nou projecte d’investigació per avaluar l’equivalència entre els mètodes d’anàlisis estandaritzats que s’utilitzen arreu d’Europa i la nova tecnologia. És important destacar que amb aquests assajos de validació juntament, amb les progressives millores que s’estan efectuant en els prototips a càrrec d’una spin-off de l’ICFO, es podrà en un futur pròxim proporcionar als municipis costaners de Catalunya una valuosa eina de gestió a les platges, i obrir les possibilitats a què en indrets del món que no disposen de laboratoris accessibles es puguin fer controls a les zones de bany per garantir la seva salubritat i evitar riscos sanitaris.

Maig 2024

Back to Top

Document information

Published on 07/06/24
Submitted on 05/06/24

Licence: CC BY-NC-SA license

Document Score

0

Views 0
Recommendations 0

Share this document

claim authorship

Are you one of the authors of this document?